В понеделник (8 мај) во 19. 00 часот во Градската библиотека „Браќа Миладиновци” во Скопје ќе биде презентиран романот „Папокот на светлината” од Венко Андоновски, добитник на наградата „Стале Попов” за 2022 година. За делото ќе говорип проф. д-р Кристина Николовска, фрагменти ќе чита актерот Андреј Серафимовски, а модератор на настанот ќе биде Братислав Ташковски. – Папокот на светлината” е роман за потрагата по Бога, на препознавањето на Бога во човекот и обратно. Ова е роман и за значењето на маргините, за читањето меѓу редови, за сите предизвици и искушенија на современиот човек и неговата секојдневна борба со пстмодерниот ѓавол кој доаѓа од сите страни, па и во множина стои во одлуката на жирито за наградата „Стале Попов” за 2022 година

Венко Андоновски е трикратен добитник на ова признание, прв пат во 2001 година за „Папокот на светот”, а во 2012 година за романот „Керката на математичарот“. Тој е еден од најчитаните и најизведувани македонски драмски автори во последниве две децении. Делата му се преведени на десетина јазици, меѓу кои и на англиски, француски, руски, унгарски, грчки словенечки, хрватски, српски, бугарски „Папокот на светлината” (издание на ТРИ) е неговиот петти роман.

Венко Андоновски фото:приватна архива 

Претставувањето на добитниците на најпрестижните награди на Друштвото на писателите на Македонија е долгогодишна традиција на Градската библиотека „Браќа Миладиновци” – Скопје, која ги поддржува македонската книжевна продукција и македонските автори и преку нивно доближување до читателите.

НЕМА КОМЕНТАРИ