Tiziano Vecellio е несомнено најважната и највлијателна фигура во уметноста на преминот од ренесансата во барок. Бил основач на прочуената Венецијанска школа, а автор е на голем број на слики во кои претежно се прикажани животот и обичаите кои владееле во тоа време во Венеција. 

Несомнено едно од неговите најпознати дела е ремек-делото “La Bella” или “Дамата во син фустан” која била создадена во 1536 година.

Делото е класичен портрет на преубава жена облечена во раскошен фустан кој е украсен со декоратвни елементи како што се драги камења и златен вез. На вратот носи златен ланец кој уште повеќе ја акцентира нејзината елегантност. Интересно е да се спомене дека преубавата сина боја на фустанот е добиена со брусење на скапоцениот камен (Lapis Lazuli).

Тицијан на оваа слика ја прикажува идеалната убавина на една жена проткаена со мала доза на еротика.

 

Коментари

коментари

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР