Грузија е некогашна репулика во склоп на тогашниот Советски Сојуз сегашна Русија. Највисокото село во Европа се наоѓа токму на територијата на оваа руска република и тоа на надморска височина од 2191м. Селото се вика Ushguli и се состои од четири помали селца т.е од Zhibiani, Chvibiani, Chazhasi и Murqmeli. Ова рустикално село на прв поглед изгледа запустено, а како и да не биде со оглед на неговата оддалеченост од другите околни села. Овде владее традиционалниот грузиски начин на живот. Селото брои околу 200 жители. Освен што има училиште во селото се наоѓа една од најстарите цркви во Европа заштитена од страна на УНЕСКО. До ова село може да се дојде со автомобил, но вистинските авантуристи до овде доаѓаат и со помош на велосипеди. Во продолжение почувствувајте го духот на животот во највисокото село во Европа преку овие прекрасни фотографии!! Желбата за патување и за доживување на вистинска авантура се присутни кај сите од нас, па да ја доживееме и оваа авантура заедно!!

01-IMG_4348-800-K 06--e1360159920939

558e9a8f4e2069e3b402fc7f1f4f69ae

9-ushguli-svanetiya

800-swanetia-uszguli-gruzja-shutterstock_159269366

1364901812_divnyj-kraj-mnogovekovyx-bashen1111

5297003660_41249c53d4_b

ushguli-widok-z-gory--76

village_ushguli__georgia___by_ivanegoliadze-d33bwew

ushguli_2

ushguli

dsc02965

ushguli-obraz-fridona-nizharadze--68

Коментари

коментари

НЕМА КОМЕНТАРИ