Овој прекрасен остров први го откриле Римјаните, за потоа во 1418 година повторно да го откријат и самите Португалци. Се наоѓа на северот на Атланскиот Океан на околу 670км западно од обалата на Мароко. Главен град а воедно и седиште на оваа автономна португалска покраина е градот Фуншал. Реликтните ловорови шуми се симбол на Мадеира кој во превод и самиот значи шума. Во 1999год, овие шуми се под заштита на УНЕСКО и се прогласени за културна наследство. Субтропската клима која владее во текот на целата година овозможува да има бујна вегетација на островот. Просечната зимска температура е 16`С, а летната 23`С.

1

Во овој период од годината традиционално секоја година се одржува познатиот Фестивал на цвеќето. Илјадници учесници ги покажуваат своите вештини во правење на прекрасни творби од преубавите цвеќиња кои  ги има на островот. Улиците се послани со прекрасните егзотични цветови.

Во деновите на фестивалот интересно и незаборавен момент е кога илјадници дечиња го прават “Ѕидот на надежта” и се тоа направено од прекрасните тропски цвеќиња!!

2 3 56

СПОДЕЛИ
Претходна објаваПролетен Вино Фест во Скопје 06.05 – 10.05 мај
Следна објаваВештицата од Портобело – Пауло Коелјо
"Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!"! My main fields of interest are arts and culture, but I am easily adaptable to different types of topics. Intrinsic interest in these two fields, of which I have followed successive developments, and in their singular and profitable union: scientific abstraction and sensory rapture, ephemeral and predictive, the attribute of success and the spirit of ‘innovation. ---------------------------------------------------------------------------------- Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ