Пабло Руиз Пикасо е шпански и француски сликар. Роден е во Малага188,1 а почина во Мужен, во близина на Кан во Франција во 1973. Пикасо се вбројува во најголемите сликари на дваесеттиот век. Освен со сликарсво, тој бил и вајар и керамичар.
Пикасо, почнал да црта и слика, од својата најрана младост, бил чудо од дете. Неговите анатомски студии на десетгодишна возраст, представуваат зрели академски дела за повеќете критичари. Син на сликар, образуван во Барселона, како млад го свртува вниманието со своето творештво на тамошната уметничка и интелектуална публика.
Како многу млад заминува за Париз, градот на светлината и светски центар на уметноста во тоа време. Првиот свој опус на слики, таканаречена сина фаза каде што е представена меланхолијата на обичниот човек и силата на тагата, којашто многу брзо се трансформира во розева фаза, испонета со арлекини, млади убави девојки и љубов кон животот.
picasso_1903_comida_de_un_ciego
Неговото познанство со славната американска писателка и покровителка на модерната уметност Гертруда Стеин, игра значајна улога во неговиот живот. Во нејзиниот салон, се собира целата светска уметничка елита, од Ернест Хемингвеј до Кокто, каде што Пикасо уживал посебно место.
Набргу Пикасо прави пресврт во својата уменост изненадувајки ги сите со својата слика Госпоѓиците од Авињон, како нова енергија и друга експресија. ( станува една од неговите најпознати дела )
]
 Госпоѓиците од Авињон
Заедно со неговиот другар Жорж Брак се родоначалници на кубизмот,кој што означува понакво гледање на светот околу нас,со што извршија големо влијание и цела плејада на современи уметници,беа нивни следбеници.
Неговиот раскошен талент и немирен дух,му овозможи,секогаш да биде нов,да ја изненади публиката како и да ги збуни тие што одеа по неговите етапки.Сликар,графичар,керамичар,вајар,сценограф,остави зад себе бројни дела кои што се гордост на многу светски музеи.На уметничките аукции ,неговите дела се многу барани и ја достигнуваат највисоката цена,преку сто милиони долари.
picasso106 picasso-girl-in-front-of-mirror-1932
Девојка пред огледало
Le-Rêve-The-Dream-By-Pablo-Picasso
СонPicasso_Poet
Една од најславните негови слики е Герника,која што долги години беше изложена во Музејот на модерната  уметност Мома во Њу Јорк,а после смртта на шпанскиот диктатор Франко,беше пренесена во Шпанија,родната земја на Пикасо.
 Guernica-Picasso
Герника
umetnost, umetnosti, najlepsa umetnost, 3D umetnost, ilustracije poznatih, fotomontaze, fotomontaze poznatih, fotomontaze zivotinja, ilustratori, karikaturisti, karikature, karikature poznatih, karikature zivotinja, kreativni radovi, skulpture, skulptiri, metalne skulpture, najbolje, najbolji radovi, radovi, najbolje slike, najlepse slike, najbolji slikari, art, reklame, ilustracije, fotografija, slikarstvo, najbolji slikari, ulje na platnu1403788141_0e7edd046b_najlepse-slike-spanski-slikari-slikare-pablo-riuz-pikaso-pikasa05.jpg
СПОДЕЛИ
Претходна објаваПролетна идила во 40м2
Следна објаваРекламата #ChooseBeautiful на „Dove“: Прекрасни или просечни?
Пилотот кој раководи со летот кој ја открива креативната страна на животот е вечен поддржувач на широката палета уметности, со хиперактивен печат. Без ефект на изненадување поради уметничкиот допир од мали нозе и израснувањето во семејна атмосфера на вистински уметници прават од него модерен боем, шармантен екцентрик, вистински гурман, патувач и трагач по креативитет низ секој агол на планетата. Затекнат во маркетингот и односите со јавност, не успева да се оддели од креативниот максимум во секоја сфера на живеењето.

НЕМА КОМЕНТАРИ