Лоцирана на дел од Берлинскиот ѕид, долга 1,3 километри оваа галерија е најголемата и најдолготрајната галерија на отворено. Благодарение на оваа галерија Берлинскиот ѕид покрај своето политичко и историско значење на поделба и војна, во 1990 година добива и уметничко значење.

Галеријата се состои од 105 дела на уметници од целиот свет, насликани во 1990 година по падот на Берлинскиот ѕид, на источната страна од ѕидот. Овие мурали претставуваат време на промени, надеж за подобра иднина и слобода за луѓето од целиот свет. На своевиден начин уметниците го претставиле Источниот и Западниот блок, ѕидот како „појас на смртта“ и измерувањето на своите сили во рамките на еден град. Оваа галерија е потсетник на минатото.

13

14

15

16

18

19

21

22

23

24

25

26

27

28

30

29

31

33

32

СПОДЕЛИ
Претходна објаваХибридна библиотека | Букурешт, Романија
Следна објаваНаправи сам | Летна фризура (1)
Членот на креативното семејство кој ја перцепира уметноста како експресионистичка и прогресивна категорија. Со фотографска меморија и селективно избирање и величање на големите уметници, успешно ја промовира креативната страна на животот. Како застапник на уметничките вредности во разнообразност, вистинското креативно освежување и инспирација го бара во историски маркантните показатели на уметност.

НЕМА КОМЕНТАРИ