1

Постои една изрека која вели дека „убавината е во окото на набљудувачот“- а кога наблудувачот има чувство за уметност и талент истата да ја создаде, тогаш сигурно станува збор за многу успешни проекти меѓу кои и илустрации за модни списанија, каде нејзиното име е паралелно со Marc Jacobs, Tiffany’s и Mac. Овој пат, името на Samantha Hahn е врзано со насловот „Добро начитани жени“, каде спојот на акварел и фиктивни хероини ја потврдува горенаведената изрека, бидејќи шестте примери во прекрасни тоалети и избрани цитати кои следуваат во прилог се апсолутно неверојатни. Самата авторка вели дека ѝ било тешко да избере 50 женски ликови од литературата, да ги претстави во нивниот најдлабок сјај и да ги дополни со интересен цитат од нивните дијалози во конкретната книга. Моќни, оштетени, убави или итри – овие хероини секогаш ќе останат запаметени во книжевната историја.

Molly Bloom ( Ulysses )

1. Molly Bloom from James Joyce’s Ulysses

Emma Bovary ( Madame Bovary )

2. Emma Bovary from Gustave Flaubert’s Madame Bovary.

Nora Charles ( The Thin Man )

3. Nora Charles from Dashiell Hammett’s The Thin Man.

Holly Golightly ( Breakfast at Tiffany’s )

4. Holly Golightly from Truman Capote’s Breakfast at Tiffany’s.

Lorelei Lee ( Gentlemen Prefer Blondes )

5. Lorelei Lee from Anita Loos’s Gentlemen Prefer Blondes.

Jane Eyre ( Jane Eyre )

6. Jane Eyre from Charlotte Brontë’s Jane Eyre.

Daisy Buchanan ( The Great Gatsby )

7

Коментари

коментари

СПОДЕЛИ
Претходна објаваФото на денот | Црвенкапа
Следна објаваМали и убави станови (7.дел)
Задолжена за најблагорoдната навика, наклонетоста кон книги. Стои на ставот дека умереноста е универзален клуч, нејзината перфекционираност јасно ги селектира информациите со кои врши промоција на книжевната уметност. Живеејќи неколку животи паралелно - како читател и автор, приврзаничка е на ендемичниот вид на автори, модерен конзервативец кога се во прашање вредностите на животот, а истовремено, вечна вљубеничка во убавото.

НЕМА КОМЕНТАРИ