„Понекогаш ние пишуваме за да најдеме одговори на сите оние произволни прашања во нашите глави…“

– Трејси Шевалие

Во ситуација кога човек се наоѓа во уметничка галерија, сосема е во ред селективно да избира на кое ремек-дело ќе се воодушеви. Ова е ставот на авторката Трејси Шевалие, која вели дека нејзиниот поглед во трите омилени слики е индикатор за создавање приказни како нивна позадина. Ова видео кое е дел од TEDTalks серијалот, каде најголемите мислители на новото време ги раскажуваат своите животи, а кое ја вклучува госпоѓата Шевалие.

Како сликарот се сретнува со својот модел? Што го објаснува погледот на „Девојката со бисерна обетка“? Зошто е доловен моментот на засрамување…? Таа раскажува три приказни инспирирани од нејзините омилени портрети, притоа искрено говорејќи за тајните на нејзиното пишување.

„Не пишувај за она што го знаеш – пишувај за она што те интересира. Не пишувај за себе – не си така интересен како што мислиш дека си.“

– Трејси Шевалие

 

 

СПОДЕЛИ
Претходна објаваПовик за учество на „Мое Скопје“
Следна објаваХипер-реалистични портрети | Joongwon Jeong
Задолжена за најблагорoдната навика, наклонетоста кон книги. Стои на ставот дека умереноста е универзален клуч, нејзината перфекционираност јасно ги селектира информациите со кои врши промоција на книжевната уметност. Живеејќи неколку животи паралелно - како читател и автор, приврзаничка е на ендемичниот вид на автори, модерен конзервативец кога се во прашање вредностите на животот, а истовремено, вечна вљубеничка во убавото.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР