Penguin е синоним со прекрасен дизајн и важна улога во развојот на графичкиот дизајн, типографија и илустрација со 75 години историја – за што сведочи и еволуцијата на нивното лого. Нивниот иконски, препознатлив дизајн на насловни страници има вкоренето во себе висока дизајнерска свест призната во целиот свет, бидејќи навистина третира книги за сечиј интерес. Книжевните патувања на интелигентното пингвинче се репер за многу издавачки куќи, додека пролетта 2013, овој книжевен бренд ја обележува со еден новитет: Penguin тапет, каде истиот претставува колаж составен од кориците на книгите кои датираат уште од 1935 година! Селектираните книги беа поставени на тапет поради својата разновидност на бои, содржина и старост се’ со цел да се долови широчината на издавачката листа. Големо внимание беше посветено и на автентичноста – во суштина, користени се оригинални насловни страници! Како резултат на овој проект, заклучоците беа донесени… ова парче кое поттикнува разговор е една шарена слава за која се верува дека ќе биде примена со љубов од страна на читателите.

Во прилог, следува листа на користените корици:

Ariel by Andre Maurois (1935)
Civilization by Clive Bell (1938)
Explosives by John Read (1942)
Brighton Rock by Graham Greene (1943)
A Room of One’s Own by Virginia Woolf (1945)
Together by Norman Douglas (1945)
Man and Superman by George Bernard Shaw (1946)
Wuthering Heights by Emily Bronte (1946)
Music at Night by Aldous Huxley (1950)
Pearls and Men by Louis Kornitzer (1947)
Cakes and Ale by William Somerset Maugham (1948)
Charles Lamb and Elia edited by J.E. Morpurgo (1948)
England’s Green and Pleasant Land by J.W. Robertson Scott (1948)
Hotel Splendide by Ludwig Bemelmans (1948)
Siren Land by Norman Douglas (1948)
The Romantic Exiles by E.H Carr 1949)
The Lost Girl by DH Lawrence (1950)
Nineteen Eighty Four by George Orwell (1960)
The Garden Party by Katherine Mansfield (1951)

 

СПОДЕЛИ
Претходна објаваСлики инспирирани од филмови | Alice X. Zhang
Следна објаваЕдиторијал | Топло и ладно
Задолжена за најблагорoдната навика, наклонетоста кон книги. Стои на ставот дека умереноста е универзален клуч, нејзината перфекционираност јасно ги селектира информациите со кои врши промоција на книжевната уметност. Живеејќи неколку животи паралелно - како читател и автор, приврзаничка е на ендемичниот вид на автори, модерен конзервативец кога се во прашање вредностите на животот, а истовремено, вечна вљубеничка во убавото.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР