„Бог не постои, Бог е. Нема болка во каменот, туку има болка во стравот од каменот.“

– „Демони“, Фјодор М. Достоевски

Како потврда на грижата на Достоевски за брзото адаптирање на нихилизмот како нова идеологија, Ками го пишува сценариото за неговата претстава за „The Possessed“, односно „Демони“ на Достоевски, кој му псолужува како инспирација за ова сценско дело. Интервјуто кое го дава, се случува 1959, една година пред да го загуби животот во автомобилска несреќа. Неговата страст за театарот и правењето спектакл од темите кои што општеството сака да ги замаскира е главна тема на неговиот поглед.

„Човек без етика е разуздан ѕвер во овој свет.“

– Албер Ками

СПОДЕЛИ
Претходна објаваНаправи сам | Сет за чај
Следна објаваПоглед од авијација | Jeffrey Milstein
Задолжена за најблагорoдната навика, наклонетоста кон книги. Стои на ставот дека умереноста е универзален клуч, нејзината перфекционираност јасно ги селектира информациите со кои врши промоција на книжевната уметност. Живеејќи неколку животи паралелно - како читател и автор, приврзаничка е на ендемичниот вид на автори, модерен конзервативец кога се во прашање вредностите на животот, а истовремено, вечна вљубеничка во убавото.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР