Инсталација на статуата “Der moderne Buchdruck” што во буквален превод означува печатење на модерни книги, е одржана на 21 април пред 7 години, кога во Bebelplatz никна овој објект висок 12 метри спроти универзитетот Хумболт. Челичната конструкција содржи 17 различни големини на книги и тежи 35 тони – секоја од нив, носи имиња на германски поети и писатели.

1

Гордо поставена и достоинствено одржана уште од 2006 година, Der moderne Buchdruck е само дел од големиот булевар на склуптурските достигнувања во градот. Како мета на погледи и омилено место за фотографирање на библиофилите, важи за едно од најголемите уметнички достигнувања во историјата на книжевноста. Ова е целосниот список на големите книжевни уметници на Германија:

Günter Grass
Hannah Arendt
Heinrich Heine
Martin Luther
Immanuel Kant
Anna Seghers
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
The Brothers Grimm
Karl Marx
Heinrich Böll
Friedrich Schiller
Gotthold Ephraim Lessing
Hermann Hesse
Theodor Fontane
Thomas and Heinrich Mann
Bertolt Brecht
Johann Wolfgang von Goethe

2

3

4

5

6

 

СПОДЕЛИ
Претходна објаваDSquared2 | Зад огледалата
Следна објаваКанцеларија на JWT во Амстердам
Задолжена за најблагорoдната навика, наклонетоста кон книги. Стои на ставот дека умереноста е универзален клуч, нејзината перфекционираност јасно ги селектира информациите со кои врши промоција на книжевната уметност. Живеејќи неколку животи паралелно - како читател и автор, приврзаничка е на ендемичниот вид на автори, модерен конзервативец кога се во прашање вредностите на животот, а истовремено, вечна вљубеничка во убавото.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР