Малото погранично село Romainmôtier, кое практично претставува мост помеѓу Франција и Швајцарија, покрај тоа што е познат по скромноста на своето население, живописната архитектура чија импресионираност е задржана уште од Римската Империја, од неодамна важи за редок репрезент на адекватно и неконвенционално празнување на книгите.

Станува збор за уметнички изработен Тунел од книги, кој е лоциран во локалната романска црква – тунел кој ги следи линиите на изработениот витраж, полусводовите и тркалезното обележје; доведени во живот од вештите раце на швајцарскиот уметник Жан Рејмонд. Чекор по чекор, наслов по наслов = уникартно ремек дело создадено за потребите на Саемот на книгата, кој одекнува со надреална архитектунска импресија на уникатен пејсаж, без да загуби на естетска привлечност. Најбитно од се, употребата на суспендирани книги е возобновена во еден нов живот.

СПОДЕЛИ
Претходна објаваРеален растопен часовник
Следна објаваНеочекуван бакнеж
Задолжена за најблагорoдната навика, наклонетоста кон книги. Стои на ставот дека умереноста е универзален клуч, нејзината перфекционираност јасно ги селектира информациите со кои врши промоција на книжевната уметност. Живеејќи неколку животи паралелно - како читател и автор, приврзаничка е на ендемичниот вид на автори, модерен конзервативец кога се во прашање вредностите на животот, а истовремено, вечна вљубеничка во убавото.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР