Многу слично на вселенското патување, најраните патници на воздушниот балон не биле луѓе, туку биле три животни – овца, патка и петел! ? Многу години подоцна за време на неславната вселенска трка, Русите и Американците користеле споредливи стратегии. Тие испратија кучиња и шимпанза во вселената за да ги тестираат можностите за преживување на луѓето. “Некои работи никогаш не се менуваат, се чини!”?

За среќа животните го преживеале ова искуство на 19 септември 1783 година. Овој историски момент го прогласи летот безбеден за човечкиот живот. Тешко е да се замисли реакцијата на локалното население кога балонот се спуштил на земјата и безбедно слетал, а трите животни  лежерно скокнале надвор од него!?

Откако ја докажал својата теорија, дизајнерот на првиот балон, Пилатре де Розиер, го започнал процесот на изградба на верзија што носи човек. Тој им понудил на двајцата производители на хартија, Џозеф и Етјен Монтголфие за да му помогнат. Браќата биле идеални занаетчии за проектот бидејќи најраните балони биле направени од хартија.

По завршената конструкција на балонот, сцената била поставена – на 21 ноември 1783 година кога и се се одржал првиот лет со екипаж во Париз, Франција. Двајцата пилоти биле Пилатр де Розие и Маркизот д’Арланд. Двајцата смели луѓе летале околу 20 минути, поминувајќи 5 милји. Тие безбедно слетаале и биле одликувани со медали за нивните храбри напори. Навистина храбро! Овој балон е направен од материјал кој не е сличен на хартијата, додека воздухот внатре се загрева со слама на отворен оган. Тоа не изгледа како разумна комбинација! ? Запалениот врел жар се кревал во балонот и го горел хартиениот плик додека се искачувал низ Париз. Откако го пресметале ризикот, двајцата пилоти го изгаснале отворениот пламен, испраќајќи го балонот во спуштање. На крајот тие слетале на периферијата на Париз помеѓу две ветерници.

 

Технологијата оттогаш измина долг пат. Во денешно време современите балони се неверојатно безбедни и ефикасни. Пликовите се направени од лесни најлонски ткаенини, придружени со моќни и одговорни пропан горилници и софистицирани корпи. Ваквите дизајни им даваат на пилотите способност да ја контролираат својата висина со неверојатна точност. 

Сепак, некои работи никогаш нема да се променат! Насоката и брзината на балонот секогаш се диктирани од ветрот. Затоа, секој лет е нова авантура за пилотот и копнениот екипаж. Тоа секако не е рутинско искуство, а слетувањето двапати на исто место е особено невообичаено!

Подолу е временска рамка на значајни настани во историјата на балонот:

– Ноември 1783 година – првиот лет на човекот. Pilatre de Rozier и Marquis de Arlandes лансираат од Париз, слетувајќи на 5 милји подалеку. И двајцата го преживуваат искуството.

– Декември 1783 година – Прв лет со балон со гас, што е многу различно од балон со топол воздух. Гасниот балон беше затворена кеса полна со водород (кој е полесен од воздухот). Последното нешто што им требаше беше топлина!

– 1785 – Пилатре де Розие и Пјер Ромен станаа првите жртви на воздушниот сообраќај за време на нивниот обид за преминување на Каналот. Тие стигнаа само до Па де Кале на францускиот брег пред да се урнат.

– 1804 – Џозеф Геј-Лусак се искачи на рекордот соборувајќи 20.000 стапки во гасен балон. Балоните со гас стануваат многу попопуларни од балоните со топол воздух бидејќи можат да останат нагоре многу часови, па дури и денови во исто време.

– 1861-65 – Гасните балони се користат во Американската граѓанска војна со цел да се набљудува движењето на војниците и да се води артилериски оган, мрачен предзнак на балоните за бараж што треба да се користат над рововите за време на Големата војна.

– 1870 – Околу 100 цивили и 2 милиони пратки по пошта избегале од Париз за време на пруската опсада на градот во балони со гас. Летовите честопати беа во опасни услови ноќе и покриваа забележителни растојанија во потрага по безбедно тло.

– 1931 година – Август Пикард го урна рекордот на надморска височина за гасен балон, достигнувајќи височини од 52.000 стапки. Огист леташе во капсула под притисок наместо во корпа. Ова му овозможило да преземе различни научни експерименти – слични на Меѓународната вселенска станица во денешно време.

– 1960 – Ед Јост, Американец, лета со најлонски балон и горилници од пропан. Ова го означува раѓањето на модерниот балон со топол воздух.

– 1978 – Двоен орел II, балон исполнет со хелиум, успешно го премина Атлантикот за 137 часа. Првиот балон кој презеде таква задача. Хелиум беше избран наместо водород поради неговите незапаливи својства.

– 1987 – Пер Линдстранд и Ричард Бренсон летаат со балон со топол воздух преку Атлантикот за само 33 часа. Сепак, тие на крајот се урнаа назад на земјата во Ирското Море барајќи спас од Кралската морнарица.

– 1999 година – Бертранд Пикард (потомок на Огист) и Брајан Џонс успешно ја обиколиле земјината топка во балон со топол воздух без да слетаат. Првиот авион во историјата кој извел ваков подвиг! Задачата ја завршија за околу 22 дена. Балонот беше комбинација од клетки од хелиум и топол воздух. Извор:www.broadlandballoons.com.uk

НЕМА КОМЕНТАРИ