Умереноста е најдобра за животот да ви биде поубав. Почитувајте ги своите пријатели, но и непријатели. Бидете здрави во телото и душата. Слушајте многу. Зборувајте малку. Дајте го најдобриот совет. Управувајте со вашите страсти. Воздржете се од насилство. Ако имате среќа, немојте да бидете горделиви, ако немате пак, не бидете понизни.

Клеобулус

Не учествувајте во судењето, бидејќи ќе бидете непријател на обвинетиот. Избегнувајте задоволства кои раѓаат болка. Чувајте ја својата чест подобро од својата заклетва. Не лажете, туку кажете ја вистината. Немате повеќе права отколку што имаа вашите родители. Не брзајте да стекнете пријатели; оние кои веќе ги имате, не ги отфрлајте премногу брзо. Ако сте научиле да се покорувате, сте научиле да владеете. Избегнувајте  лошо друштво. Не зборувајте за она што не сте го виделе.

 

Солон

Запознајте се себеси. Кога пиете, не зборувајте многу, подоцна ќе зажалите. Одете полека на гозбата на вашиот пријател, побрзајте кога е во болен кревет. Почитувајте ги постарите. Не им се смејте на сиромашните. Не се стремете кон невозможното. Кога зборувате не мавајте со рацете.Почитувајте го законот.

 

Чилон

Сведок” – и има неволја. Размислете за вашите пријатели, без разлика дали се тука или не. Не избирајте неправедно стекнато богатство, не се скршнувајте од тоа да бидете нежни кон твоите родители. Тешко е човек да се спознае себеси. Најпријатно е ако човек го добие она што го сака. Недостатокот на самоконтрола носи проблеми. Грубоста е товар. Не бидете мрзливи, дури и ако имате пари.

 

Талес

Препознајте го вистинскиот момент. Не зборувајте прерано за вашите планови: ако не успеат, нема да ви се смеат. Она што не го сакате од другите, не правете го никому. Вратете ја стоката што ви била доверена.

 

Питакус

Погледнете се во огледало: ако сте убави, треба да правите убави работи, ако сте грди, грешката на природата треба да ја исправите со убави постапки. Зафатете ја работата полека, но ако сте ја прифатиле, завршете ја до крај. Однесувањето нека не биде ниту нежно, ниту строго. Зборувајте само во вистински момент. Кога правите добро, припишувајте им го на боговите, а не на себе.

 

Биант

Сè е пракса. Спокојството е убаво. Брзањето е опасно. Задоволствата се минливи, доблестите се бесмртни. Бидете умерени во среќата. во несреќа трезен. Бидете достојни за вашите родители. Примерен живот е цената на блажената смрт. Бидете еднакви со пријателите во време на неволја и во време на радост. Не ги оддавајте тајните. [[Извор:Феномени]]

НЕМА КОМЕНТАРИ