Британската кралица Елизабета Втора никогаш не дала интервју за време на нејзиното 70-годишно владеење, но нејзините јавни говори понекогаш даваат увид во нејзините размислувања. Ги истакнуваме најинспиративните цитати.

Секој нејзин збор беше одмерен и однапред добро осмислен, а во продолжение ви пренесуваме 15 од најинспиративните цитати.

„Со текот на годините, тие кои ми изгледаа најсреќни, најзадоволни, беа секогаш оние кои живееја најотворени и најнесебични животи.
„Секогаш беше лесно да се мрази и уништи. Многу е потешко да се гради и негува“.

”Не се сфаќајте себеси премногу сериозно. Никој од нас нема монопол на мудроста“.
„Не знам ниедна формула за успех, но со текот на годините забележав дека некои лидерски атрибути се универзални и често се однесуваат на изнаоѓање начини да се поттикнат луѓето да ги комбинираат своите напори, нивните таленти, нивните согледувања, нивниот ентузијазам и инспирација за работа“.

„Нашиот модерен свет поставува толку строги барања што потребата да се потсетиме на нашата одговорност кон другите е поважна од кога било.
„Дури и кога животот ви изгледа многу монотон, она што го правите секогаш има вистинска вредност и важност за вашите најблиски“.

„Вреди да се запамети дека често малите чекори, а не џиновските скокови, водат до најтрајната промена“.
„Иако сме способни за големи добри дела, историјата нè учи дека понекогаш треба да се спасиме од себе – од нашата несериозност или нашата алчност“.

„Кога животот почнува да изгледа тежок, храбрите не лежат, прифаќајќи го поразот; наместо тоа, тие се уште порешителни да се борат за подобра иднина“.
„Тагата е цената што ја плаќаме за љубовта“.

„Боли да се смеам постојано. Зошто од жената се очекува постојано да биде радосна? Ако некој изгледа сериозно, тогаш сите автоматски претпоставуваат дека тој е сериозна личност, а не несреќна“.
„Како и сите семејства, и ние имаме свој дел од ексцентричности, бурни и своеглави млади мажи и семејни несогласувања.”

„Секој ден е нов почеток и знам дека единствениот начин да го живеам мојот живот е да се обидам да го правам тоа што е правилно, да гледам напред, да прифатам се што ќе донесе денот и да му верувам на Бога“.

„Сите ни се соседи, без разлика на вера или боја на кожа”.

„Ниту една возрасна група нема монопол на мудроста и навистина мислам дека младите понекогаш можат да бидат помудри од нас. Но, колку повеќе стареам, толку повеќе ги сфаќам тешкотиите со кои младите треба да се соочат во современиот свет“.

СПОДЕЛИ
Претходна објава7 совети за опоравување на косата од морето и сонцето
Следна објаваЈубилеј 10 години постоење на ‘КСП ЈАДРО’- се уште оправдано присутни
Дивиан Артс е првата и единствена веб страница во Македонија која ги пренесува сите облици на уметност во креативна форма до своите читатели. Целта на Дивиан Артс е да ги врати вистинските уметнички вредности во Македонија, да ја разбуди креативноста и да остане во чекор со последните случувања од областа на уметноста. Патем, да ги едуцира и промовира младите на културно и општествено ниво, да им помогне да се изградат како составен дел од нормалното и професионално живеење, без да заборават на својата креативност и потреба од уметност.

НЕМА КОМЕНТАРИ