Како што оддамна рекол кинескиот философ Конфучие: ,,Музиката произведува еден вид задоволство без кое човечката природа не би можела квалитетно да функционира”. И секако бил во право – тешко ни поминува денот без да слушаме барем неколку омилени песни, и да се развеселиме. 

И ако знаеме дека музиката толку убаво влијае на нас, зарем не е уште подобро да можеме да ја создадеме? Немојте да мислите дека е доцна да почнете да свирите на некој инструмент, бидејќи не е. Се разбира, тоа не е лесно и податливо преку ноќ, но со малку повеќе труд  можете многу да напредувате.

Ова се неколку интересни факти за тоа колку е продуктивно да започнете да свирите на вашиот омилен инструмент.

1. Го зголемувате капацитетот на вашата меморија. Многу студии покажаа дека и слушањето музика и свирењето на музички инструменти ја подобруваат способноста за паметење преку стимулирање на вашиот мозок. Затоа што, треба да ги запомните сите зборови, белешки и многу повеќе. Исто така, можно е вашиот коефициент на интелигенција дури да се зголеми за седум поени. Зарем тоа не е импресивно?

2. Ќе бидете дисциплинирани и одговорни. Бидејќи е потребно многу време за совладување на вештината на играње, во тој период ќе научите дисциплина и организација, бидејќи треба да вежбате секој ден и да бидете упорни за да постигнете резултати. Исто како во спортот; понекогаш мораме да се откажеме од нешто заради успехот. 

3. Ќе го намалите стресот.Со играње, можете да се ослободите од сите негативни емоции. А кој знае, можеби те инспирираат самиот да напишеш композиција? Секако, ќе бидете поопуштени, помирни, а чувството дека создавате нешто убаво како музиката ќе ве направи посреќни. 

4. Ќе го подобрите вашиот социјален живот. Ќе се поврзете со многу луѓе. Знаеме колку е богато ова искуство, всушност. Диригентот и композитор во Симфонискиот оркестар во Мајами, Маестро Едуардо Мартурет, смета дека децата вклучени во музичките состави учат многу важни животни вештини, како што се како да се поврзат со другите, како да работат во тим, да развиваат лидерски вештини, да ги наградуваат цените и слично.

5. Ќе бидете подобри во математика. Верувале или не, тоа има врска со свирењето. Броењето белешки и ритамот ќе ги подобрат вашите математички вештини. Немојте да се изненадите ако одеднаш ги разберете фракциите и равенките, откако вашето хоби стана, да речеме, свирење гитара.

6. Ќе имате подобра координација во движењето. Со играње, можете да ги подобрите вашите моторни функции и да ја подобрите координацијата на очите и рацете – неопходно е да читате белешки и да играте во исто време. Можеби на почетокот ќе ви биде тешко да се концентрирате и да се усогласите, но со текот на времето ќе вежбате и еве уште една корист од свирењето на музички инструмент.

Ако Ве убедивме дека не е доцна да научите да свирите на некој инструмент на Вас е да го изберете инструментот и да почнете! Пијано, виолина, гитара, за кој и да се одлучите изборот ќе биде одличен.

Изборот е ваш, а ние Ви посакуваме многу среќа!

НЕМА КОМЕНТАРИ