?Музика со ‘мала вредност’ (музика од ло-фи) е производен жанр различен од другите. Тоа е звук на несовршени елементи. Имате чувство како постојано да слушате крцкање на винил, удирање на бранови по карпите или пенење на шампањ. Лош квалитет и смирувачки звук, со или без многу малку вокали, е намерен естетски избор. Хармониското изобличување, погрешно претставени белешки, фонографските несовршености што се сметаат за грешка во професионален контекст, го прават жанрот посебен.

 

‘Lo-fi’-(Ло-Фи) естетиката се поврзува со стерео касети од деведесеттите години на минатиот век или плочи од шеесеттите. Основата песните е во (примитивниот) образец, во “крцкавиот” и “правлив” звук од моменталниот амбиент. Затоа, аналошката топлина се чувствува во музиката со ло-фи. Тоа е смирувачко, аутсајдерско и често се нарекува музика во спалната соба, бидејќи е добра основа за хипнагогија, состојба во која сонот и будноста се на исто невролошко ниво.

Акронимот LO-FI, според неговиот творец Ерик Метјус, се залага за „ниска верност“. Ова е вид на снимање на звук што содржи технички недостатоци што го прават снимањето звук поинаку во споредба со живиот звук што се снима, како што се изобличување, потпевнување, бучава во позадина или ограничена реакција на фреквенцијата.
Во изданието на Оксфордскиот речник во 1976 година, терминот ло-фи беше дефиниран како музички правец со понизок квалитет на звук отколку hi-fi. Критичарите го опишаа како неповолен однос сигнал-шум. Тие не го ценеа lo-fi сè до моментот кога стана домашно. Квалитетот се подобри во текот на осумдесеттите години, иако таквата музика сè уште беше снимена во лоши услови, со ефтина опрема и застарена технологија. Во 90-тите години, звукот стануваше се подобар и подобар, така што почитуваниот Оксфордски речник ја смени дефиницијата: „Ло-фи е поджанр на рок-музика што се карактеризира со минимална продукција, давајќи сиров и несофистициран звук.“, Е аматерски или технолошки несофистициран и е намерен естетски избор “.
 
 
Музиката од гаражата, која звучи толку „матно“, што понекогаш имате впечаток дека е снимена на телефонска секретарка, за прв пат беше пуштена на радио во Newу erseyерси, во шоуто на Вилијам Бергер. Од тогаш до денес, многу од неговите карактеристики не се променети значително. Lo-fi сè уште има „тенок“ и неурамнотежен звук, се слушаат звуци и гребнатини на оригиналното снимање, што дополнително се меша. Додека слушате, имате впечаток дека микрофонот за снимање е вметнат во ѓубрето..
 
Креаторите на ло-фи имаат аверзија кон совршеното снимање, што е кулминација на музичката контракултура. Автентичната естетика и звучниот шарм се постигнуваат со гроздобер опрема. Концептот ќе го украдат панкерите во кафофонски експерименти, а ќе го забележат само надвор од субкултурата во 90-тите години на минатиот век, иако The Beach Boys, со албумот Smiley Smile, го извадија од незаконитоста, како што Пол Мекартни подоцна во 1970 година со албумот Мекартни.и денес Бек и Ариел Пинк. Ако се прашувате дали можете да заработите за живот од ова, одговорот е – можете. Најдобар пример за заработка е губитникот на Бек од 1994 година. Тој пристигна на топ 10 листата на Билборд. Тој не потроши ниту цент, сè беше на начин да го направите тоа сами и заработи многу.
 
 
Ренесансата на звукот на ло-фи, на почетокот на новиот милениум, се случи во Јапонија. Музичкиот продуцент Нујебс го редефинираше звукот во популарната аниме серија Самурај Шампло. Тој го замени панк-рок звукот со побавно темпо, додавајќи џез и хип-хоп. Кога саундтракот беше објавен во Америка во 2004 година, тој беше објавен на познатата Toonami, телевизиска програма за возрасни доцна во ноќта на Cartoon Network. Девојчето Ло-фи, измислениот лик на радио starвездата Димитрије на Јутјуб, го украде изгледот на Шизуку Скишима од романтичната драма „Шепот на срцето“, па жанрот е нераскинливо поврзан со аниме.
 
Понекогаш во патека за слободна мрежа можете да слушнете само капки дожд или бранови. Пукање на фолијата со воздушни меури, со неколку хип-хоп извици кои не ви го одвлекуваат вниманието како што тоа го прават вообичаено. Ло-фај музиката звучи како пријатен врел ветер, што ви го олеснува дишењето подобро. Да размислиме подобро, да се свртиме кон себе, да бидеме смирени во ова бурно време.

НЕМА КОМЕНТАРИ