„ФОТОЕСЕЈ“ е еден исчекор во фотографската уметност кој природно се наметна во ФК ЕЛЕМА. Со оваа изложба нашата намера е на побликата да и се претстави еден малку поинаков приод кон фотографската уметност, изразен преку повеќе кратки приказни раскажани преку фотографиите на авторите, кои сепак создаваат една целина преточена во една заедничка приказна.

Ваквиот интерактивен пристап, претставува многу комплексна работа како за авторите, кои треба преку својот фотографски израз да раскажат и да ја доловат тематски својата приказна, така и за селекторите на фотографиите кои треба тоа да го препознаат и да го состават во една компактна целина.

Реализацијата на проектот „ФОТОЕСЕЈ“, поради својата несекојдневност, уникатност и комплексност, за членовите на ФК ЕЛЕМА, претставуваше голем предизвик, кои со својот интузијазам и љобов која ја негуваат кон фотографската уметност, го организираа и реализираа овој проект.

>>На изложбата се претставени 10 кратки приказни изразени преку 21 фотографија од 11 автори.<<

Премиерно, првото издание на проектот „ФОТОЕСЕЈ“ ќе биде претставено во Музејот на Република Северна Македонија, со тенденција во следните изданија да стане и Меѓународен салон за фотографска уметност.

Голема благодарност до сите кои го помогнаа проектот.

Претседател на ФК ЕЛЕМА
Вацлав Лукиќ

Благодарност до организаторот за отстапениот материјал.

СПОДЕЛИ
Претходна објаваПрекрасни чевли за пречек на Нова година!
Следна објаваВечер на изведувачка поезија и музичко-сценски перформанс во Центар Јадро
"Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!"! My main fields of interest are arts and culture, but I am easily adaptable to different types of topics. Intrinsic interest in these two fields, of which I have followed successive developments, and in their singular and profitable union: scientific abstraction and sensory rapture, ephemeral and predictive, the attribute of success and the spirit of ‘innovation. ---------------------------------------------------------------------------------- Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР