>>Целта на предавањето е да се запознае јавноста со значењето на креативните индустрии, примена и потенцијали за развој на креативната економија во едно општество.<<

>Предавач на ова предавање е д-р Иванка Апостолова која во 2010 докторира на ИСХ-Факултета за хуманистични штудиј во Љубљана (Оддел: Историска антропологија на ликовното). Од 2011 до 2013 работи како истражувач, доцент предавач и раководител на Катедрата за Студии на културата во Институтот Евро Балкан, Скопје. Од 2014 е визитинг професор на Факултетот за арт и дизајн, Европски универзитет, Скопје, каде што предава Историја на уметност, Историја на дизајн и Современа уметност. Како проектен и програмски координатор, од 2015 до 2017 работеше на разни проекти во Агенцијата за филм на РМ, Фестивалот на филмска камера-Браќа Манаки, Проектот: Скопје 2027 потенцијална престолнина на европската култура; како програмски директор на петтото, шестото и седмото издание на Скопје креатива 2016, 2017, 2018 – Фестивал за креативни индустрии (Hub me with creativity; Do create! / Co-Create!; 7 Times 2 Creativity) и комесар на Македонскиот павиљон на Венециското биенале за архитектура 2016 (Проект: Ничија земја на архитектите Стоун дизајн од Скопје).<<

Агенда на предавањето:
– Вовед
– Практично искуство: Фестивал за развој на креативните индустрии – Скопје креатива
(2016, 2017, 2018)
– Практично искуство: Проект ЕПК Скопје 2027 (2015-2017)
– Практично искуство: Член на истражувачката екипа за креативни и културни индустрии
иницирана од Министерството за култура на Р.С. Македонија 2018/2019
– Соработка со Давор Буињац – словенечки експерт за развој на креативни индустрии
(2015 – 2017), Град Скопје
– Неколку добри примери за применливоста на креативните индустрии во Македонија
(Скопско туристичко лето; Slow Food Macedonia; Macedonia Experience … Европа (EU
проект на мрежата: КреАрт; проекти: Зелена престолнина на Европа, Европска
престолнина на културата, Европски град на театарот … ) и Кина (проектите и
иницијативите на Агенцијата CEEC 16+1).

Предавањето се реализира како дел од активностите на проектот „Kреативните индустрии како двигател на позитивни општествени промени“ финансиран од Г1 програмата на Општина Струмица.

[Благодарност до авторот Др. Иванка Апостолова за отстапениот  материјал].

Др. Иванка Апостолова

 

СПОДЕЛИ
Претходна објаваЕн Хатавеј – елегатна трудница!
Следна објава15 модели на модерни есенски јакни!
"Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!"! My main fields of interest are arts and culture, but I am easily adaptable to different types of topics. Intrinsic interest in these two fields, of which I have followed successive developments, and in their singular and profitable union: scientific abstraction and sensory rapture, ephemeral and predictive, the attribute of success and the spirit of ‘innovation. ---------------------------------------------------------------------------------- Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР