Во понеделник на 28ми овој месец во Музеј на Град Скопје ќе биде изложена поставка со одбрани уметнички дела на авторката Маја Стефановска.

` Црвени Емоции`  е насловот на истоимената изложба која ќе биде отворна во 20.00 во Музејот на Градот.

Делата од циклусот „Црвени емоции“ не ја анализираат општествената, социјално-политичка улога и положба на жените, туку ја потенцираат важноста на субјективното (емоционално, сексуално, интуитивно, несвесно). Ова е практично женска уметност што не застапува експлицитно феминистички вредности и уверувања, но делата структурално (тематски и формално) настануваат во рамки што културолошки може да се читаат како специфично женски, со нагласени автобиографски елементи, говор во прво лице и нарација.

За авторот:Маја Стефановска е родена на 10.4.1972 во Скопје.

~~ОБРАЗОВАНИЕ Октомври 1991 – Јуни 1996 Универзитет „Кирил и Методиј“ – Скопје Факултет за ликовни уметности диплома во класата на проф. Рубенс Корубин.

~~САМОСТОЈНИ ПРОЕКТИ март 2019 – „ Имагинарни знамиња“ Интернационален фестивал сараевска зима – Сараево 2019 април 2014 – “Птици и мачки” илустрации за хаику поезија во соработка со Александар Прокопиев октомври 2013 – ” Молк” Мултимедијален проект – Мала Станица, Скопје април 2008 – ” (Не) припадност ” Слики масло на платно во Музеј на град Скопје март 2007 – “Дом-Домување-Припаѓање” Самостоен проект во “Алфа Банка” – Скопје ноември 1999 – “U” – Анимиран филм и просторна инсталација во CIX Gallery – Скопје

~~ИЗБОР НА ГРУПНИ ПРОЕКТИ Меѓународен проект Projected Visions – video art on the Balkans 2003 – Espace Senghor – Брисел, Белгија 2002 – International Centre for Contemporary Art – Букурешт, Романија 2001 – Upper School of Decorative Arts – Стразбур, Франција.

~~УЧЕСТВО НА ЛИКОВНИ КОЛОНИИ 2011 – Ликовна колонија Дрен – Прилеп 2009 – Ликовна колонија Требиње 2009 – Ликовна колонија Јахорина 2007 – Сликарско-копаничарска колонија „Папрадишки Мајстори“ 2005 – Јаловичка ликовна колонија – Шабац 2003 – Ликовна колонија Карпино – Куманово 1999 – Ликовна колонија Матејче – Куманово

~~Работи во „ СУГС “ Лазар Танев од 2008 година.

Повелете на 28ми октомври во 20.00 часот на изложбата `Црвени Емоции` на Маја Стефановска.

Благодарност до авторот за отстапениот материјал.

СПОДЕЛИ
Претходна објаваМини торбите и големите пуф торби се хит на есента!
Следна објаваDr Martens – најпопуларни чизми за есен/зима 2019!
Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!! Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР