`Филозофското друштво на Македонија`, со поддршка на Macedonian Film Agency, Град Скопје, Француски институт во Скопје – Institut français de Skopje и Faculty of Philosophy – Skopje, а оваа година на наша огромна радост и со поддршка на единствената УНЕСКО катедра за филозофија за деца во светот – Chaire Unesco “Pratiques de la philosophie avec les enfants” и нејзината раководителка, проф. д-р Едвиж Ширутер, ве поканува на 9. Филозофски Филмски Фестивал со програмата ФИЛ(М)ОСОФИЈА ЗА ДЕЦА и нашата гостинка д-р Јоана Хокен (Johanna Howken) од Франција.

ЈОАНА ХОКЕН (Johanna Hawken) е доктор по филозофија и практичар чија страст за филозофијата и за светот на детството се поврзани во цврстото убедување за можноста од создавање филозофско образование за деца (од 5-16 годишна возраст). Водена од ова убедување, таа организира филозофски работилници низ цела Франција од 2009 год., а особено во Романвил (источен Париз) каде што ја создава Куќата на филозофијата / Maison de la Philosophie (https://maisondelaphilo-romainville.org) – експериментална структура посветена на филозофските практики со различни групи граѓани. Хокен има објавено повеќе книги од областа на филозофијата за деца, а во сите нив се огледува нејзиното верување дека филозофијата може да биде од корист за сите деца, овозможувајќи им вистински да ги пресретнат промените, низ заедничка рефлексија и во дијалог за нашето заедничко постоење.

3 MAJ (ПЕТОК)
ПРОГРАМА

12:30 – 14:30
Faculty of Philosophy – Skopje
Предавање: „Филозофијата за деца и истражувањето на светови“
Предавање за Филозофијата за деца, како и споделување на искуството од воведувањето на оваа филозофска практика во Франција (фокус: „Куќа на филозофијата“ во Романвил).

16:30 – 19:30
`Француски институт во Скопје - Institut français de Skopje`
Работилница: “Фиктивни светови, реални светови: Филозофијата за деца преку филмот”

Работилница за наставници и друг образовен кадар, студенти, но и родители заинтересирани за развојот на критичката рефлексија и креативната мисла кај децата уште од најрана возраст, на линија на препораките на УНЕСКО.

* пријавување на https://bit.ly/2XkvOl7, а повеќе информации на: contact@philosophicalfilmfestival.mk (максимум 20 учесници)

ФИКТИВНИ СВЕТОВИ, РЕАЛНИ СВЕТОВИ: ФИЛОЗОФИЈАТА ЗА ДЕЦА ПРЕКУ ФИЛМОТ
Честопати си мислиме дека филозофијата е една рационална, сериозна и херметичка дисциплина која размислува во еден апстрактен и крут свет. Но, во реалноста, филозофирањето, а особено со децата, претставува истражување на прашањата кои сите ние си ги поставуваме – прашања за животот, за светот, за луѓето. Покрај филозофијата, и филмот, исто така, се запрашува за егзистенцијата, но преку фикција. Преку неговата фиктивна, лудичка и истражувачка форма тој претставува една скапоцена основа за иницирање на филозофската пракса со децата.

19:30-21:00
Француски институт во Скопје – Institut français de Skopje
Проекција на францускиот документарен филм за филозофската практика со деца „Ова е само почеток“ (Ce n’est qu’un debut, 2010) /

 

Слободен влез, ограничен број на места.

ИЗВОР;

Коментари

коментари

СПОДЕЛИ
Претходна објава10 мисли на мистериозен русин чии теории го потресоа светот!
Следна објаваПрекрасна летна колекција на Tory Burch!
Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!! Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР