Денес, со почеток во 20 часот, во Македонска опера и балет ќе се одржи современиот балетски перформанс Метаморфоза – кореографија на Ивана Коцевска.

Овој современ балет го проблематизира телото како субјект на
состојби и сензации, како збир на афекти. Делото се бави со соматското
истражување низ техниките и анти-техниките на телесното, на вертикалното и хоризонталното, симетричното и асиметричното. Работи со позиции и антипозиции, а е
јукстапозиција на кохерентното, иако се бави со симетрија и асиметрија во
кореографијата, но и во изведбата.
Кореографското интервенирање во просторот не е преку техниката и формите, туку преку нивно генерирање целта е да се исцртуваат различни позиции на телата кои се менуваат во него. Менувањето во движењето, менувањето на телесното, односно неговото реформирање низ изведбеното, нуди интервенирање во она што е балет,
односно нуди нови прегледи на балетското тело како ново, променето и
де-вертикализирано.

Билети онлајн на КУПИ КАРТИ ЗА СЕ на следниот линк:
https://www.kupikartizase.com/Events/metamorphosis_skopje

Концепт и кореографија: Ивана Коцевска
Музика: Филип Глас, Иван Пенов
Пијано : Дино Имери
Костимографија: Милена Атанасова
Фотографија/ постер : Сашо Алушевски

Танчери:  Христина Наќевска, Ивана Димковска, Меланија Гоцевска, Медина Јусуфович, Виолета Карајанова, Мила Ниновска, Матеа Каревски, Теодора Ежовска, Јована Зајкова, Мирослав Митрашиновиќ, Ендру Кук, Бојан Мицев,Теодора Ставревска, Ивана Коцевска

Коментари

коментари

СПОДЕЛИ
Претходна објаваЛековитата мушмула, неправедно занемарен подарок на природата
Следна објаваОтворена изложба на Илија Пенушлиски во КИЦ Скопје!
Дивиан Артс е првата и единствена веб страница во Македонија која ги пренесува сите облици на уметност во креативна форма до своите читатели. Целта на Дивиан Артс е да ги врати вистинските уметнички вредности во Македонија, да ја разбуди креативноста и да остане во чекор со последните случувања од областа на уметноста. Патем, да ги едуцира и промовира младите на културно и општествено ниво, да им помогне да се изградат како составен дел од нормалното и професионално живеење, без да заборават на својата креативност и потреба од уметност.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР