Едно од најважните барокни зданија во Прага е несомнено библиотеката “Клементинум”(Clementinum). Лоцирана во непосредна близина на Карловиот мост, за прв пат е отворена во 1922 во рамките на Језуитскиот Универзитет. Со текот на времето таа ја менувала својата намена но најчесто била во својство на библиотека.

Денеска во неа е сместена националната библиотека на Република Чешка. Според историски извори на местото на библиотеката се наоѓала капела подигната во чест на папата Клементе I.  Ова велелепно здание со векови служело како манастир, а во 1556 година тука е основан Језуитскиот универзитет.

Библиотеката е типичен пример на барокна архитектура која не претрпела никакви промени од нејзиното создавање. Зидовите и таваните се украсени со фрески кои ги изработил Jan Hiebl. Во средиштето  се поставени големи географски глобуси кои се дела на Језуитите. Интересни се и астрономските часовници дела на Jan Klein.

Коментари

коментари

СПОДЕЛИ
Претходна објаваRALPH LAUREN – еклектична колекција за есен 2018!
Следна објаваПрекрасни национални паркови во Индија!
Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!! Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР