Оригиналното потекло на зборот “мандала” доаѓа од санскритскиот јазик и значи круг, поточно преставува целовитост и хармонија на истиот.

Мандалите се апстрактни цртежи каде основниот принцип е токму кругот. Цртањето на мандалите ја претставува вечната тенденција да се спознае суштината на светот и самото себство. Тоа е патот на самоспознавањето. Мандалата е прототип на сите патишта кои водат кон средиштето на индивидуацијата.

Целта на создавањето на една мандала е самиот чин а никако не е нејзината естетска убавина. Уметничката и естетската вредност на мандалите се смета за споредна, која патем и се подразбира самата по себе.

Во духовна смисла создавањето на еден ваков вид на уметност е во служба на надминувањето на сите дуалности и противречности во светот. Мандалата е динамичен симбол којшто одговара на одредена визија за човекот, како променливо битие кое е во постојана транзиција, но при тоа се задржува во центарот осносно ја задржува својата суштина.

Сите мандали се различни i не постои ниту една сосема иста мандала, но се јасно препознатливи по својот доминантен кружен принцип.

Погледнете како изгледа ова спиритуално патување!

Коментари

коментари

СПОДЕЛИ
Претходна објаваШик декорации за прозорците во ентериерот!
Следна објаваХороскоп за ден 20.03.2018 година!
Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!! Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР