429695_343781465662400_1132704492_nНа аукцијата на познатата аукциска куќа “Christie” која беше одржана во вторникот во New York, беше продадена сликата на женскиот акт на светски познатито сликар Francis Bacon. Постигната е рекордна цена од 21,3 милиони фунти  или 25,5 милиони евра. Нде аукцијата беа понудени познати уметнички дела од пост воената и современата уметност. Женскиот акт “Tne portret of Henriette Moraes” бил насликан во 1963 година, на аукцијата бил купен по пат на телефонско јавување од купувач чиј идентитет не се отркива. Истоимениот портрет се смета за најубав насликан женски акт  од широкиот и опсежен опус на Бејкон. Рекордна цена на едно Бејконово дело била постигната во 2008 година за делото “Triptih” создадено во 1976 а продадено на аукција во “Christie” за 87,3 милиони фунти.

СПОДЕЛИ
Претходна објаваДождливи улици преку објективот на Marius Vieth
Следна објаваНавики на успешните луѓе пред спиење
Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!! Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ