Кабуки е вид на традиционален јапонски театар во облик на играна драма. Зборот кабуки на јапонски значи (игра, песна, танц). Настанал кон крајот на 16 век и почетокот на 17 век. Ги отсликува тогашните политички, друштвени и историски прилики во Јапонија, но и моралните конфликти во љубовните односи. Наспроти постарите уметнички облици како што е (NOH), театарот, кои биле резервирани за тогашната аристократија, кабуки бил популарен за посиромашната популација по градовите. Во 2008 година, Кабуки театарот е прогласен за културно наследство од страна на УНЕСКО.

Во почетокот на 17 век, Izumo no Okuni, жена-свештеничка прва започнала да изведува танцови игри во храмот Izumo-Taisha. Кога во 1603 година Tokugawa Jeuasi, ја добил титулата шогун, со тоа започнува воено-централистичка состојба во Јапан. Уметниците во тоа време ја користат таа прилика за развој на уметноста. Во театрите се развива кабуки и бунраку драмата, а во сликарството се развива UKIYO(дрворез во боја). Кога во 1868 год, кога Јапан се отворил за светот, уметниците настојувале да го приближат кабуки театарот и на погорните слоеви во општеството.

Денеска Кабуки е најпопуларниот облик на традиционална јапонска драма. Најпрвин во овој театар глумеле само жени, но со време почнале да играат и мажи. Глумците кои се специјализирале за женски улоги се нарекуваат ONNAGATA. Останатите глумци се нарекуваат ARAGOTO i WAGOTO. Тие го користат традиционалниот јапонски јазик, при тоа говорат со монотон глас, пропратени со традиционални јапонски инструменти. Спецификата на овој вид театар се состои во музиката, костумите, и театарските помагала, како и начинот на глумата на глумците изведувачи. Посебниот вид шмика се нарекува KESHY, го дава препознатливиот стил на овој театар. Така настанал и изразот (KABUKIMONO), кој се користи за некој кој се облекува специфични и бизарно!!

Izumo-Kabuki-Shimane-04

ST_20141114_LISE_821695e

kunichika_shakkyo_dance

Kabuki_Oiran

images (2)

20121012-Fujima-Kansuma-Mitsumen-Komori

kabuki_theatre_colored_by_dnewlenox-d5b9fd9

kabuki_wallpaper_by_snowstar90-d6859q8

b040d234846d3f7221d3f4f5f6ae1c55

mikabu

kabuki_infographic_by_llstudio-d5ewzvn

СПОДЕЛИ
Претходна објаваЕнтериер од 24 метри квадратни
Следна објаваСуперхикс ве канат на 21-ви роденден
Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!! Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР