Еден свет – многу различности. Во некои земји во светот децата растат во сиромаштија без основни услови за живот, додека други пак живеат во земји каде основните потреби се подразбираат и децата бараат повеќе. Фотографот James Mollison направи прекрасен проект размислувајќи колку неговата детска соба се рефлектирала на она што е денес. „Каде што децата спијат“ е прекрасна збирка на приказни преку фотографии на деца од целиот свет – претставувајќи ги нивните детски „соби“.

„Јас сум шокиран од фактот дека децата ширум светот различно го доживуваат своето детство. Сите од нив заслужуваат шанса, но за жал некои од нив нема никогаш да ја добијат. Тие го поминуваат детството работејќи, не знаејќи за играчки ниту за значењето на детството. Сите тие се деца, но деца во различни општества.“

21 22 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

Погледнете и „Создадени еднакви“.

СПОДЕЛИ
Претходна објаваВелигден – празник во домот
Следна објаваШто се случува во ,,Игра на тронови”?
Членот на креативното семејство кој ја перцепира уметноста како експресионистичка и прогресивна категорија. Со фотографска меморија и селективно избирање и величање на големите уметници, успешно ја промовира креативната страна на животот. Како застапник на уметничките вредности во разнообразност, вистинското креативно освежување и инспирација го бара во историски маркантните показатели на уметност.

НЕМА КОМЕНТАРИ