14 работи кои сакам ќерка ми да ги знае

Врската помеѓу мајката и детето е многу тешко да се дефинира, затоа што истата е поголема, потрајна и поиконска од било која дефиниција. Во...

Приказната за Црвенкапа раскажана од волкот

Шумата е моја куќа. Живеев и ја чував, се трудев да ја држам средана и чиста. Еден сончев ден, додека го чистев ѓубрето што...

Јас умирав…

Прво, умирав за да завршам средно и да започнам со студиите,  потоа умирав да завршам факултет и да започнам да го работам тоа што го сакам,  потоа умирав да влезам во брачните...

Зошто луѓето викаат?

Хиндуистички учител наишол на семејство чии членови луто се дереле еден на друг. Се насмевнал и ги запрашал своите ученици: „Дали знаете зошто луѓето викаат...

Една животна приказна

Се појави ненадејно. Во момент кога мислев дека веќе не можев да сакам, а и не планирав да го сакам. Но тој како да...

Да сакаш вистински | Приказна која ќе ве промени

Првпат се сретнаа на автобуската станица. Беа студенти, тој учеше медицина, а таа - архитектура. За да можат да се гледаат често, секој ден...

10 совети за животот од Буковски

Ако сте во потрага на некој совет за тоа како да го живеете животот до максимум, тогаш послушајте го г-дин Буковски, големиот американски мајстор...

Што можеме да научиме од децата?

Сте ги погледнале ли децата кога си играат? Тие се креативни, активни и среќни. Впиваат се' што ќе слушнат, видат, мириснат или допрат. Толку...

Злобна мајка

Ќе почнам наједноставно: имав најзлобна мајка на светот. Додека другите деца јадеа колачиња за појадок, јас морав да јадам житарици, јајца или тост. Дури...

Стара легенда за тројца мажи

Постои една стара легенда за тројца мажи. Сите тројца носеле две вреќи, една напред и една назад, но не го чувствувале товарот подеднакво. Останатите биле...

Не заборавај да бидеш среќен | Пабло Неруда

Полека умира оној кој не патува, оној кој не чита, оној кој не слуша музика. Оној кој е незадоволен со себе. Полека умира оној кој ја уништува сопствената љубов, оној...

Сакам кога…

Сакам кога... неочекувано ќе ми се јавиш и во рок од една секунда ќе ми кажеш „те сакам“ и ќе ми спуштиш слушалка. ...