video

Свет од хартија | Pingo van der Brinkloev

Личен проект на Pingo van der Brinkloev, поставен како Stuff Picks на Vimeo за оваа недела - каде што авторот вели „сакав да реализирам...

Азбучно задоволство | Stephane Hof

Читањето како активност може или да го сакате или да го мразите. Но, лесно би се вброиле во првата категорија кога ќе видите библиотека како...

Книжевен воз | Auvers-Sur-Oise, Франција

Францускиот град Auvers-Sur-Oise од неодамна важи за еден од најпосакуваните дестанации за читателите ширум светот. Зошто е тоа така ќе Ви докажат фотографиите на...

Напуштена библиотека | Brandon Davis

Тоа што претежно повеќе од половината филмови поттикнати да го прикажат почетокот по крајот на светот се случуваат во напуштени библиотеки, не мора да...

Книжарница во катедрала | Broerenkerk, Амстердам

Во внатрешноста на Broerenkerk, позната катедрала којашто е лоцирана во Zwolle, Amsterdam ќе наидете на вистинско изненадување - заедно со елегантниот готски ентериер на...

Направи сам | Едноставен букмаркер

Ако тргнеме под претпоставка дека не секогаш книжарниците ќе се сетат да Ви остават букмаркер во книгата која ќе ја купите, не треба да...

За животот, од Марк Твен

„Не е ни чудо што вистината е поинаква од фикцијата. Фикцијата секогаш мора да има смисла.“ „Дозволете ни да живееме на таков начин што кога...

Престапници од книгите | Вanned Books Week

За да се прослави Вanned Books Week којашто се случуваше последната недела од септември, креативните корисници на Tumblr, меѓу кои најистакнат по својата колекција...

Враќање на аудио-книгите | Penguin Books

Секогаш со уникатни идеи за реклама, Penguin Books и овој пат изненадуваат со соработката со McCann Worldgroup India, која резултира со три моќни илустрации...

Листа на (не)прочитани книги

Bookriot.com, местото каде што читателите се информираат за новoстите околу книгите, авторите и читањето како навика, состави листа на 20 книги за кои луѓето...

За цивилизираните луѓе, од Чехов

„Цивилизираните луѓе, верувам, треба да ги задоволуваат следниве критериуми: 1. Да ги почитуваат човечките сушстества како поединци и затоа секогаш мора да се толерантни, љубезни...

Транспарентни букви | Ricard Mollon

Додека иновативниот свет ги следи линиите на дизајнот, се појавува ANITA полицата со печат на Ricard Mollon - формулирани како зборови кои највеќе асоцираат...

Библио-салон | B2 Boutique Hotel

Сместен во Цирих, уникатниот B2 Boutique Hotel има свој библио-салон, кој важи за остварување на сонот на многуте љубители на книги. Тргнавте на патување...

Втора шанса | Keri Muller

Идејата на дизајнерката Keri Muller е да им даде на книгите уште една шанса да раскажат приказна, ѝ помогна да ги трансформира старите книги...

Совети за состаноци со библиофили

Дали Ви се случило да дознаете дека Вашиот избраник/Вашата избраничка важи за страствен читател уште пред првиот состанок? Тогаш Вие сте вистински среќници -...

Науката потврдува: белетристиката е корисна

Познато ни е дека јазикот е составен дел од работата на човечкиот мозок и перцепцијата за светот околу него - зборовите се начинот на...