Холандскиот уметник Frank Halmans ги истражува темите на градежништвото и историската меморија преку неговите склуптури – неговата серија „Изградба на книги“ интерпретира vintage публикации на селектирани наслови кои немаат особено значење, односно немаат некоја грандиозна литературна вредност. Чисто, да не се почувствува дека е уништен значаен дел од историјата. Тоа што тој ги обработува не е финален производ: изрезбаните прозорци и врати како имагинарни куќи завршуваат средени на полица. Начинот на кој овој простор е организиран постои како метафора за движење низ литературен премин, т.е малиот милион врати кои чекаат да бидат отворени…

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

СПОДЕЛИ
Претходна објаваВетувања за утре | Пауло Коелјо
Следна објаваНезадоволни мачиња | Aja Apa-Soura
Задолжена за најблагорoдната навика, наклонетоста кон книги. Стои на ставот дека умереноста е универзален клуч, нејзината перфекционираност јасно ги селектира информациите со кои врши промоција на книжевната уметност. Живеејќи неколку животи паралелно - како читател и автор, приврзаничка е на ендемичниот вид на автори, модерен конзервативец кога се во прашање вредностите на животот, а истовремено, вечна вљубеничка во убавото.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР