На њујоршките улици покрај што може да се сретне незамисливото од најнезамисливото, архитектот John Lock ги редизајнирашњ постоечките телефонски говорници како кабини за читање, односно мини библиотеки речиси на секој агол од Големото Јаболко. Со идеја да се позајмуваат, разменуваат, подаруваат книги – овој проект се должи на урбаното подобрување на навиките како интернационален апел кој влече корени од Велика Британија. Интересен дијаграм и лесно интерпретирање на полиците во телефонските кабини, имено потенцирајќи ја нивната мртва намена поради масовното некористење на фиксните линии поради порастот на мобилни телефони, смартфони и таблети како одлика на модерното живеење. Сите книги кои се застапени во овој проект се донирани од жителите на Њујорк, додека полиците се произведени во Бруклин, a библио-говорниците живеат на самиот Менхетен.

1

2

3

4

5

6

СПОДЕЛИ
Претходна објаваУлична уметност | DMS
Следна објаваНаправи сам | Триаголни полици
Задолжена за најблагорoдната навика, наклонетоста кон книги. Стои на ставот дека умереноста е универзален клуч, нејзината перфекционираност јасно ги селектира информациите со кои врши промоција на книжевната уметност. Живеејќи неколку животи паралелно - како читател и автор, приврзаничка е на ендемичниот вид на автори, модерен конзервативец кога се во прашање вредностите на животот, а истовремено, вечна вљубеничка во убавото.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР