kniga1Нега на културата, љубов кон чајот, вредност на традицијата, јачина на семејството и акцент на религиската рамка се една целина која го дефинира Иран во рамките на оваа приказна. Со предвид на времето додека е истата таа приказна сместена во кризен период, за време на војна – сиот емоционален хаос е во суштина, хаос на фронтот. Сите знаеме дека Иран има свои проблеми – не може целата претстава да се базира врз примерот на едно семејство. Но, засегнатото семејство во оваа вистинска приказна дефинитивно го презентира Иран во апсолутно негативно светло…

Полугласно, предрасудите и расизмот ја ограничуваат длабочината на овој роман: додека сочувството кон авторката гласно говори преку страниците, читателот се наоѓа себеси растргнат помеѓу двојната претстава за добро и злото. Фрустрацијата која во ниеден случај не можела да се претпостави додека главната хероина ја крунисува својата љубов со брак, доживува радост да се има сопствено чедо, да се живее мирен и пристоен живот во Соединетите држави и да не се обзира на потеклото на нејзиниот сакан; да заврши трагично. Сопругот да побара од своето нуклеарно семејство да го посети неговиот роден Иран. И, по волја на судбината, да им нареди да останат таму. Целосна трансформација од прекрасен и грижлив сопатник низ животот до ужасен и страшен измачувач кој не им дозволува на сопругата и ќерката да се вратат назад дома… фасцинација од родителската волја и мајчината непокорност на ситуацијата и покрај сите пречки, осудувања и камчиња на патот, да не си дозволи да потклекне поради љубовта кон своето чедо. Понижувања за сметка на припадноста, побелување на косата и комплетно разочарување во човечкиот вид се додека се наоѓа на туѓа територија, незаштитена и потиштена поради фактот што е жена, поради фактот што е Американка. Со сопруг од пеколот и ќерка која по секоја цена МОРА да биде заштитена, Бети решава да се врати во САД…

Доминација на машкиот род согласно живот врз закоравени правила и догми – но, кога овој идеал ќе стави врз основа предизвик, распрснувањето на милион парчиња во лицето на оние кои највеќе ја вреднувале станува најголем парадокс во животот. Оттргнување и бегство кон нормалата, преку една верска битка и победа на човечноста со една цел: чувство на сигурност кое ќе Ви дозволи мирно да спиете ноќе. Надминувањето на искушенијата уште повеќе ќе Ве доближи до восхитот кон Бети и ќе Ве направи горда што сте жена, односно горд што Вашата избрана живее со Вас во спокој.

Коментари

коментари

СПОДЕЛИ
Претходна објава5 Фустани што секоја жена мора да ги има!
Следна објаваФото на денот | Мајчинска прегратка
Задолжена за најблагорoдната навика, наклонетоста кон книги. Стои на ставот дека умереноста е универзален клуч, нејзината перфекционираност јасно ги селектира информациите со кои врши промоција на книжевната уметност. Живеејќи неколку животи паралелно - како читател и автор, приврзаничка е на ендемичниот вид на автори, модерен конзервативец кога се во прашање вредностите на животот, а истовремено, вечна вљубеничка во убавото.

НЕМА КОМЕНТАРИ