,,Кога се борел со најголемите животни неволји, кога бИЛ скршен од загуби, болести и ВО СРЕДИШТЕ НА военИОТ виор, пишуваЛ зборови кои секој од нас треба да си ги каже во најтешките моменти”.

Вечниот сонувач и љубител на височините, Антоан де Сент-Егзипери напиша безвременско дело на кое безброј пати се навраќаат сите генерации  читајќи го „Малиот принц“, во кое проповеда разбирање, толеранција и етика во односите во светот на едноставен начин, нагласувајќи верба во моќта на трансформација човек. Тој секогаш зборуваше за примарни теми како љубов, верност, разбирање, почит.

Зборовите што ни ги остави познатиот Антоан де Сент Егзипери ќе ве натераат да ги преиспитате сите ваши принципи кои ве водат низ животот.

– Само со срце може да се види добро, суштината е да не се гледа со очи – ова се неговите познати зборови, кои сите и денес ги цитираме.

Егзсипери е роден во 1900 година во Лион. Неговото детство воопшто не било безгрижно, го изгубил својот татко кога имал четири години, а на 17 го изгубил својот помлад и единствен брат Франсоа. Освен него, имал уште три сестри, од кои едната починала пред Втората светска војна.

По професија бил пилот и загинал на должност на 31 јули 1944 година, кога Германците го собориле неговиот авион над Средоземното Море. Тој исчезна во борбена мисија на сојузничките сили во Втората светска војна, а остатоците од неговиот авион беа пронајдени дури во 2000 година во близина на островот Рио, во близина на Марсеј, а бил извлечен од дното на морето во 2003 година. Серискиот број на пилотската кабина ја потврди автентичноста на остатоците, кои сега се наоѓаат во музејот во Бурж во близина на Париз.

Зад себе оставил низа романи за пилотите, како што се: „Јужна поштенска служба“, „Ноќен лет“, „Земја на народот“, „Воен пилот“, „Тврдина“, но читањето како „Малиот принц“ нема дело кое може да го надмине.

♥ Молитва на Антоан Егзипери гласи;

Господи, не барам чуда или привиденија, туку секојдневна сила. Научи ме уметност на мали чекори. Направете ме повнимателен и снаодлив, за во различноста на секојдневието да се задржам на откритијата и искуствата кои ме возбудуваат.

Научи ме правилно да управувам со времето од мојот живот. Дај ми го убавиот дар да го разликува основното од средното. Се молам за сила на воздржаност и мерка, за низ животот да не треперам и лизгам, туку разумно да го планирам текот на денот, да можам да видам врвови и пространства и дека дури понекогаш наоѓам време да уживам во уметноста…

Помогни ми да разберам дека илузиите не се корисни. Нема сеќавање за минатото, нема соништа за иднината. Помогни ми да бидам овде и сега и прифатете го овој момент како најважен. Спаси ме од наивното верување дека сè во мојот живот треба да биде мазно.

Дај ми ми јасно разбирање дека тешкотиите, поразите, падовите и неуспесите се само природен, составен дел од животот, благодарение на кои растеме и созреваме. Потсети ме дека срцето често се бунтува со причина. Испрати ми во вистински момент некој што има храброст да ми ја каже вистината, но да ми ја каже со љубов!

Знам дека многу проблеми се решаваат со тоа што не правиш ништо, затоа научи ме на трпение. Знаеш колку е силна мојата потреба за пријателство. Дај ми да бидам достоен за тој најубав и нежен Дар на судбината.

Дај ми богата фантазија, за во вистинско време, во вистински момент, на вистинско место, во тишина или зборување, некому да му ја дадам потребната топлина. Направете ме човек кој знае како да ги достигне оние кои се навистина на дното. Спаси ме од стравот да пропуштам нешто во животот. Не ми го давајте тоа што го сакам, туку дајте ми го она што навистина ми треба.

? Научи ме уметност на мали чекори!

НЕМА КОМЕНТАРИ