Санкањето носи не само забава, туку и многу придобивки за децата и возрасните. Не е само летото резервирано за семејно уживање, кога ќе се создаде снежната покривка, тоа е идеално време да тргнате во авантура со најмалите, да поминете драгоцено време надвор, да се рекреирате и заедно да ги создадете убави и незаборавни спомени.

 

1. Движење на целото тело

Санкањето е одлична активност не само за децата, туку и за родителите. Еден час санкање, односно постојана активност кое вклучува влечење на угорница по спуштање, ќе согори 300 калории за човек од 60 килограми. Како што се зголемува тежината на родителот, така се зголемува и потрошувачката на калории, така што ова е идеална вежба за целото тело, доколку една од вашите новогодишни одлуки треба да делува на себе и на вашето тело. Покрај тоа, мускулите на целото тело се активни – додека ја влечете санката, мускулите на нозете, рацете, задникот и стомачните мускули работат истовремено.

2. Престој на свеж воздух

Не помалку важно е да се биде на чист воздух, што оди рака под рака со санкањето. Тоа е можност и за родителите и за децата да побегнат од екраните и седентарен начин на живот и навистина да дишат чист воздух. Ако имате можност да одите на санкање надвор од градот, толку подобро, бидејќи и квалитетот на воздухот ќе биде подобар. Престојот на студ има бројни предности – од подобро спиење, согорување повеќе калории, до помагање во борбата против инфекциите и придонесување за подобро општо чувство.

3.Развој на координација на движењата

Децата во раното и средното детство сè уште немаат развиена координација на движењата во иста мера како возрасните. И токму затоа санкањето е одлична активност која може да придонесе за развој на координацијата. Иако без сомнение ќе има удари на дрвја, други деца и случајни предмети на патот, со текот на времето детето ќе се подобри во избегнувањето на пречките и ќе научи како да го користи своето тело за овие цели. Ќе научи како да ја запре санката, како да го смени правецот и како да избегне судири. Врвот на ова се случува околу десеттата година од животот на детето.

4. Развој на социјални вештини

Освен ако не одите на изолирано место за санкање или на рид зад вашата куќа, големи се шансите да налетате на многу други деца и родители додека се санкате. Токму ова е можност детето да научи како да се однесува во такви ситуации. Научете го како и зошто треба да чека ред за да му спушти времето, како треба да се однесува кон другите кои исто така чекаат, зошто е опасно да ги удира другите деца со својата санка и слично.

5. Создавање врска помеѓу детето и родителот

Одењето со санкање го вклучува целиот процес, од подготвување за заедничко излегување, самото санкање, вежба во која сте тесно врзани со вашето дете поголемиот дел од времето и поучување да развивате социјални вештини. Токму затоа врската помеѓу родителот и детето се зајакнува при оваа активност. За таа да тргне во вистинската насока, избегнувајте викање и ситуации кои ќе создадат стрес кај детето и ќе предизвикаат солзи. Дури и да падне и да се извалка од глава до пети, тоа е само дел од животот со кој треба да научи да се справува. Таму сте за поддршка, а целото искуство со санкање погледнете го со насмевка. На крајот на краиштата, снежните радости се краткотрајни, затоа искористете ги максимално.

НЕМА КОМЕНТАРИ