Македонската ИТИ ПРОДУКЦИЈА последниве години доживува вистинска ренесанса, продуцирајќи голем број нови драми извонредно добро скроени приказни олицетворени од млади харизматични актери од нашата земја. Изминатиов период ја освоија регионалната и светската публика здобивајќи се со награди на многубројните престижни фестивали во најголем дел благодарение на извонредните проекти на целокупната екипа на ИТИ ПРОДУКЦИЈАТА. Љубителите на квалитетните уметнички творби ќе уживаат во двете нови еДрами на харизматичните, современи автори со извонреден талент за драма и дух за перцепција и хумор – Ева Камчевска (Скопје) и Сашо Блажески (Прилеп).
Ева Камчевска- (фотографијата е приватна архива)
 
Ева Камчевска (Скопје) е сценарист, драмска авторка и драматург. Дипломирала на ФДУ Скопје на Одделот за драматургија и сценарио и на Филмската школа во Ванкувер, Канада. Зад себе има повеќе проекти во доменот на филмот, театарот и драмата како книжевно дело (Стела; Сирота мала богата драма-компилација; Кутија; Вештерка; Жолти лалиња; Брат за еден ден; Дедлајк ЕО2…). Досега учествувала во неколку релевантни меѓународни програми за развој на филмски сценарија (Torino Film Lab; Sarajevo Film Talents; InterFilmFestival Script Pitch Program во Берлин; International Drama Colony Groznjanj, Хрватска). Во 2021 нејзината драма Свадба за памтење беше селектирана во главната програма на Меѓународниот театарски фестивал Аналогио, во Атина.
 
Синопсис. Ева креира апсурдни и надреални драмски пресврти, на сметка на биолошкиот часовник во жената и притисокот под кој таа се наоѓа, секогаш кога одложува да стане мајка. Ева умее да не насмее и релаксира без претенциозност и субверзии, без попување, креирајќи непредвидливи драмски пресврти и јасно дизајнирани драмски ликови. Станува збор за редок и зрел драмски талент во современата македонска драматика.
2022, ePlay: BIO CLOCK / Биолошки часовник
Author: Eva Kamchevska / Авторка: Ева Камчевска
Edition: Theater and Performing Arts / Едиција: Театар и изведувачки уметности
Cover Illustration: Ivana Kungulovska / Насловна илустрација: Ивана Кунгуловска (ликовен покровител)
Editor/Designer: Ivanka Apostolova Baskar / Уредник/дизајнер: Иванка Апостолова Баскар
Publisher: Macedonian Center ITI/PRODUKCIJA, Skopje /
Year: 2022 / Година: 2022
Language: English / Јазик: англиски
Pages: 94 / Број на страни: 94

Copies: 500 / Тираж: 5
ISBN 978-608-4912-98-9
COBISS.MK-ID 56241413

2022, ePlay: BIO CLOCK / Биолошки часовник

Author: Eva Kamchevska / Авторка: Ева Камчевска
Edition: Theater and Performing Arts / Едиција: Театар и изведувачки уметности
Cover Illustration: Ivana Kungulovska / Насловна илустрација: Ивана Кунгуловска (ликовен покровител)
Editor/Designer: Ivanka Apostolova Baskar / Уредник/дизајнер: Иванка Апостолова Баскар
Publisher: Macedonian Center ITI/PRODUKCIJA, Skopje /
Year: 2022 / Година: 2022
Language: English / Јазик: англиски
Pages: 94 / Број на страни: 94
Copies: 500 / Тираж: 500
ISBN 978-608-4912-98-9
COBISS.MK-ID 56241413
 Сашо Блажески е роден во Прилеп, 1980 година. Живее во Прилеп. Ова е негова прва драма. („Целиот концепт на натрупување и наведување се’ што се има направено и напишано ми е малце вулгарен и вештачки. Мислам дека на тој начин го одвлекува вниманието од самото дело – за мене самото дело треба да си зборува за себе и не му е потребно дополнително шминкање и фалење.’’- Сашо Блажески).
Синопсис. Рокеришта зборува за турбо реалноста во релациите и илузиите кај луѓето кои живеат во главниот град и менталитетот на луѓето од провинцијата. Луцидно, перцептивно, вистинито. Маратонски долга драма која сецира менталитети, мисловни матрици, бихевиористички калапи, тела и души продадени на хроничната глупост и други драмски тракатанци на секојдневието.
2022, ePlay: ROKERISHTA / РОКЕРИШТА (еДрама)
Author: Sasho Blazheski / Автор: Сашо Блажески
Edition: Theater and Performing Arts / Едиција: Театар и изведувачки уметности
Cover Illustration: Ivana Kungulovska / Насловна илустрација: Ивана Кунгуловска (ликовен покровител)
Editor/Graphic Designer: Ivanka Apostolova Baskar / Уредник/дизајнер: Иванка Апостолова Баскар
Publisher: Macedonian Center ITI/PRODUKCIJA, Skopje / Издавач: Македонски центар ИТИ/ПРОДУКЦИЈА
Year: 2022 / Година: 2022
Language: Macedonian / Јазик: македонски
Pages: 302 / Број на страни: 302
Copies: 500 / Тираж: 500
ISBN 978-608-4912-97-2
COBISS.MK-ID 56241157.
 
Повеќе информации на следните линкови на Фејсбук страната на нашиот Центар.
ITI Newsletter/март 2022 (ЛИНК). https://mailchi.mp/…/interesting-calls-and-news-in…
ЛИНК. https://www.facebook.com/media/set/… (ePlay 2022: ROKERISHTA by Sasho Blazheski)
ЛИНК. https://www.facebook.com/media/set/… (ePlay: BIO CLOCK by Eva Kamchevska)
ЛИНК. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.316157390515613… (ePlay 2022: ROKERISHTA by Sasho Blazheski)
ЛИНК. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.302232188574800… (ePlay: BIO CLOCK by Eva Kamchevska)
Однапред ви благодариме на вашето внимание и соработка.
Со почит,
Екипата на Македонски центар ИТИ / ПРОДУКЦИЈА
Благодарност за отстапениот материјал до ИТИ / ПРОДУКЦИЈА.

НЕМА КОМЕНТАРИ