Во околности на вонредна состојба нашиот уметник Сашо Блажес, кој неуморно и континуирано работи, направи интересна изложба од свои дела со наслов ‘ПОД СТАКЛО’-цртежи направени во изолација која ја претстави на публиката преку видео запис. 

Почитувани,
Ве поканувам да ја проследите изложбата на цртежи која носи наслов ПОД СТАКЛО-цртежи направени во изолација. кога секој ден го гледаш преку стакло и пробуваш да го почуствуваш мирисот на ветерот, вкусот на снегот, зачинот на сонцето.. Гледав во мојата градина преку стакло, ги гледав мачките како се бркаат низ цвекињата, мравките како ми го крадат семето на зацртаниот тревник ……
Нема поголемо” казна” за еден творец од излолација.
Време посветено во трагање на природата во себе. 

Сашо Блажес

https://sasoblazeski.blogspot.com/?fbclid=IwAR0pxMho_0R1TNimULDU2R8Wkw7KYwl5ZNC60uYSaeKayV33EDorhdj91rY 

 

Почитувани, Ве поканувам да ја проследите изложбата на цртежи која носи наслов ПОД СТАКЛО-цртежи направени во изолација. кога секој ден го гледаш преку стакло и пробуваш да го почуствуваш мирисот на ветерот, вкусот на снегот, зачинот на сонцето.. Гледав во мојата градина преку стакло, ги гледав мачките како се бркаат низ цвекињата, мравките како ми го крадат семето на зацртаниот тревник ……Нема поголемо'' казна'' за еден творец од излолација. Време посветено во трагање на природата во себе.#sashoblazes #art #stayathome #zavodimuzejohrid #drawingsinisolation #седисидома #exhibitiononline #artinisolation

Posted by Saso Blazeski on Thursday, 23 April 2020

САШО БЛАЖЕСКИ,(1980) е роден во Охрид, Македонија

-Едукација:

2002-2006 – Факултет за ликовна уметност Букурешт,Романија.

2006-2008–  Магистерски студии -Факултет за ликовна уметност Букурешт,Романија.

-Работен ангажман:

Од  2015– Кустос  во Н.У. Завод и Музеј-Охрид

-Самостојни  изложби:

2019

Обоена колекција на радост-МАНУ, Академија на науките и уметностите на Рапублика Северна Македонија, Куќа на Уранија, Охрид;

Обоена колекција на радост, фестивал Струшки вечери на поезијата, Хотел Дрим, Струга;

Обоена колекција на радост, КИЦ ,Културно –информативен центар, Скопје;

2018 

Чудниот рај КО-РА галерија,Скопје,Македонија;

2017

Папата и новата кукла Галерија Коџоман Н.У.Музеј д-р Никола Незлобински Струга , Македонија;

Страст за носталгија ,PCB Галерија-Берлин, Германија.

Страст за носталгија Галерија Робевци Н.У.Завод и Музеј-Охрид.

-Награди и признанија

2017

Иком-Признание за придонес во зачувувањето на културното наследство

2016

Почесна награда за графика – Интернационално графичко биенале Букурешт,Романија;

2011

Почесна награда за графика –  Интернационално Биенале на  графика Јосиф Исер –Романија;

2004

Втора награда екс-либрис Џорџе Енеску-Бакау-Ромaнија.

 

*Голема благодарност до уметникот за отстапениот видео и фотографски материјал*.

 

СПОДЕЛИ
Претходна објаваЖивописна и шармантната Biscay green – Pantone зелена е бојата на пролетната сезона!
Следна објаваЗелено смути за подобар имунитет
"Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!"! My main fields of interest are arts and culture, but I am easily adaptable to different types of topics. Intrinsic interest in these two fields, of which I have followed successive developments, and in their singular and profitable union: scientific abstraction and sensory rapture, ephemeral and predictive, the attribute of success and the spirit of ‘innovation. ---------------------------------------------------------------------------------- Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ