,,Целото наше постоење е една голема игра” – танцот на Лилит, играњето улоги, движењето на енергиите, играта на Шива што создава и разорува-Гордана Деан Попхристова за Меѓународниот ден на танцот.

 

Вечерва со почеток во 18.15 часот, Македонскиот центар на ИТИ/ПРОДУКЦИЈА во соработка со ЕУ Инфо Центар ќе организира програма по повод Меѓународниот ден на танцот 29 април 2019.

Програма:

18.15-18.17, Воведно излагање на доцент д-р Иванка Апостолова (Раководител на Македонскиот центар на ИТИ)

Гости:

18.17-18.20, Читање на Светската порака напишана од Карима Мансур (кореограф, танчер, едукатор од Каиро, Египет). Чита: Сотир Трајков (модератор)

18.20-18.45, Во името на Гордана Деан Попхристова (Еквадор/Македонија) настапува актерката Нина Деан Попхристова:

-Читање на македонската порака напишана од Гордана Деан Попхристова (авторка на македонската порака во 2019 г.). Чита: Нина Деан Попхристова (актерка, МНТ Скопје)

-Разговор со Нина Деан Попхристова за работата и достигнувањата на Гордана Деан Попхристова (едукатор, кореограф, танчерка – Студио Ребис, Еквадор/Македонија) (30 мин). Модератор на разговорот: Сотир Трајков (новинар, театарски критичар)

18.45/18.50-19.15, Редовен Проф. д-р Соња Здравкова Џепароска (Професор, истражувач, теоретичар ФМУ Скопје) – Македонското танцово образование – состојби, рефлексии и перспективи (20 мин)

19.15-19.30, Олга Панго (Уметнички директор за балет, МОБ Скопје) – Танцот во Македонија (10 мин)

19.30-19.50, Вонреден Проф. д-р Искра Шукарова (Професор, кореограф, перформер, танчер ФМУ Скопје) – Балетска педагогија на ФМУ/Проект: Nomad to Nomad (20 мин)

19.50-19.55, Валентин Апостоловски (Кореограф, перформер, танчер) – Видео танц/Видео кореографија (5 мин)

19.55-20.30, Сесија за прашања и одговори

20.30-21.30, Дружење/освежување

Иницијатори и организатори: Македонски центар ИТИ/ПРОДУКЦИЈА

Покровители: Министерство за култура на Р.Македонија

Партнери/соработници: ЕУ Инфо Центар Скопје

Програмски продуцент/Проектен менаџер: д-р Иванка Апостолова Баскар

Модератор: Сотир Трајков

ТИМ

Видео и фотографии: Михаило Апостолов
Дизајн/прелом: Иванка Апостолова, Игор Панев

На настанот публиката и учесниците ќе имаат можност да ја слушнат пораката по повод денот на танцот од нашата реномирана уметница Гордана Деан Поп Христова, која живее и работи во Еквадор. 
Извор:
СПОДЕЛИ
Претходна објаваПочнува 14. фестивал на Новиот германски филм, а за македонските филмаџии ќе има работилници со гости од Германија
Следна објаваЛетни модни трендови за XL дами!
"Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!"! My main fields of interest are arts and culture, but I am easily adaptable to different types of topics. Intrinsic interest in these two fields, of which I have followed successive developments, and in their singular and profitable union: scientific abstraction and sensory rapture, ephemeral and predictive, the attribute of success and the spirit of ‘innovation. ---------------------------------------------------------------------------------- Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР