Францускиот институт во Скопје, Амбасадата на Швајцарија и
Кинотеката на Северна Македонија имаат чест да ве поканат.

=> РАЗГОВОР помеѓу Cедрик Гра, еден од најзначајните француски писатели патописци, и Грегоар Леменаже, уредник на културната редакција на списанието „Ле Новел Обсерватер“, на тема патописна книжевност, како и за големиот патописец Никола Бувие.

Проекцијата на документарните филмови:
=> „БУВОТ И КИТОТ“ на Патрисија Платнер (1993)
За време на соработката на Бувие со Патрисија Платнер, еминентниот писател ги открива причините за своето постоење,
но и причините поради кои станал писател.

Patricia Plattner

Nicolas Bouvier

 

=> „ВРАЌАЊЕТО НА БУВИЕ“ на Јордан Плевнеш (2010)
Во овој документарен филм, еминентниот македонски писател и драматург Јордан Плевнеш, во придужба на сликарот Клод Дер Вен, се упатува кон Женева на средба со Никола Бувие, а потоа заедно се враќаат во Прилеп.

Почеток на настанот e во 17.00 часот на 28 март во Кинотека на Северна Македонија.

Со консекутивен превод | Слободен влез

______________________________________

L’Institut français de Skopje, l’Ambassade de Suisse et la Cinémathèque de la Macédoine du Nord ont l’honneur de vous inviter

=> à l’ENTRETIEN de Cédric Gras, un des plus brillants écrivains-voyageurs français, avec Grégoire Leménager, rédacteur des pages
culturelles de la revue « Le Nouvel Observateur » sur le thème de la littérature de voyage et sur le grand écrivain voyageur Nicolas Bouvier

et aux projections des deux films documentaires
=> « LE HIBOU ET LA BALEINE » de Patricia Plattner (1993)
Cette collaboration de Nicolas Bouvier avec Patricia Plattner est un travail de complicité où le grand voyageur confie fraternellement
ses raisons d’être, raisons qui font de lui un grand écrivain.

=> « LE RETOUR DE BOUVIER » de Jordan Plevnes (2010)
Jordan Plevnes, éminent écrivain et dramaturge macédonien, et Claude Der Ven, peintre, vont à la rencontre de Nicolas Bouvier, à Genève, et reviennent avec le célèbre écrivain à Prilep, dans un documentaire émouvant.

Avec traduction consécutive | Entrée libre

______________________________________

 La courtoisie du;

Коментари

коментари

СПОДЕЛИ
Претходна објаваРепертоар на #Драмски театар Скопје – 25.3 – 31.3.2019
Следна објаваОлимпискиот факел 2020 годинa – рефлексија на Сакура!
Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!! Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР