Почитувани,

ни претставува задоволство да ве поканиме на предавањето на доц. д-р Велика Стојкова Серафимовска со наслов „Ритамот и звукот на Африка: кон корените на светската музика“. Преку претставување на различни ритуални практики во кои ритамот, музиката и танцот се дел од синкретичните обреди, предавањето ќе биде прошетка низ африканската музичка традиција која по своите карактеристики се извдвојува како една од најстарите, најзачуваните и најразновидните во светот, а која и понатаму влијае на многу светски цивилизации и традиционални култури.

Предавањето ќе се одржи во среда 5 декември, 2018 г. со почеток од 12 часот, во кино салата на Музеј нс Македонија, како дел од изложбата „Духовите на Африка“.

Истражувањата на уникатната полиритмика и полифонија на африканската ритуална музика од страна на светски етномузиколози и антрополози, ја позиционираат Арфика во срцето на светската музика, од каде понатаму се развиле различни форми и жанрови. Истовремено, спецификите на ритуалите, кои и денес се задржани длабоко во традициите на африканските народи и заедници, ја впишуваат Африка и нејзината исклучително богата и разновидна традиционална култура на УНЕСКО-вите листи на нематеријално културно наследство на човештвото, каде Арфика има посебен третман и статус.

Доц. д-р Велика Стојкова Серафимовска е УНЕСКО-ов експерт за нематеријално културно наследство и етномузиколог во Институтот за фолклор „Марко Цепенков“ (УКИМ) во Скопје.     

Коментари

коментари

СПОДЕЛИ
Претходна објаваНајдобри идеи за зимски маникир 2018/19!
Следна објаваCrossSections | презентација на Башак Шенова
Дивиан Артс е првата и единствена веб страница во Македонија која ги пренесува сите облици на уметност во креативна форма до своите читатели. Целта на Дивиан Артс е да ги врати вистинските уметнички вредности во Македонија, да ја разбуди креативноста и да остане во чекор со последните случувања од областа на уметноста. Патем, да ги едуцира и промовира младите на културно и општествено ниво, да им помогне да се изградат како составен дел од нормалното и професионално живеење, без да заборават на својата креативност и потреба од уметност.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР