No automatic alt text available.

Покрај професионалната љубопитност, основен мотив кој стои во позадина на истражувачкиот проект „Скопските вертикали“ е да се придонесе за повторната видливост на еден од заборавените и тематски најмалку истражуваните архитектонски слоеви на Скопје – градбите кои се развиваат во височина. Во основа на истражувањето (проследено со публикација и изложба) е исто така желбата за подетално проучување на скопските висококатници, кули…, производ на еден од доминантните модели на урбанизација и развој на европските градови во втората половина на 20-от век.

Image may contain: people sitting, table and indoor

Студијата е насочена кон документирање и истражување на 50 висококатници кои при-паѓаат на периодот од 1950 год. сè до доцните 80-ти години од минатиот век, кој истовр-емено е и најдинамичен период од историјата на развојот на Скопје. Потпирајќи се на доволната историска дистанца која дозволува објективно согледување на заемното влијание на општествено-политичките процеси, глобалните архитектонски движења, технолошкиот напредок… врз развојот на урбаната форма, целта на трудот е подетално проучување на архитектурата на вертикалниот град, условите во кои таа настанала, главните одлики кои ја одредуваат, квалитетите и вредностите кои ги поседува.

 

СПОДЕЛИ
Претходна објава“Пигмалион и Галатеа”- желбата за идеална љубов!
Следна објаваХороскоп за ден 10.05.2018 година!
Најмладиот член на семејството кое ја создава креативната страна на животот нуди нова перцепција на авантуристичкиот дух кој цели кон откривање на креативитетот низ сите агли на Земјата. Со изострен вкус посветен на седмата уметност, со мелодична селекција и мотивациона природа се труди да ги доближи вредностите на неконвенционалниот стил на живот до помладата публика.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР