Иако се смета за мртов јазик, културното наследство кое се крие низ латинската (Римјанската) литературата е бесценето. Напредните Римјани уште одамна ги сфатиле природните закони на меѓучовечките односи, за кои слободно можеме да кажеме дека и ден-денеска некои луѓе не се способни да ги восприемат. Фразите подолу се вредни за дел од вашето време, па дури и за место во вашата меморија. Ако не од други причини, барем затоа што quid latine dictum sit, altum videtur (она што е изговорено на латински, длабоко звучи).

 1. Vincit qui se vincit.
  (Освојува тој што се освоил себеси)

  Моќна изрека за важноста на запознавањето на нашата целосна внатрешна психа, пред да се дрзнеме да го контролираме светот околу нас.
 2.  

 3. Igne natura renovatur integra.
  (Преку огнот, природата повторна се раѓа) 

  Оваа поговорка се однесува на прочистувачката моќ на оганот и постојаниот круг на живот и смрт.

 4. Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo
  (Ако не можам да ја свиткам волјата на рајот, ќе го разместам пеколот)

  Изрека која може да си ја прошепотите кога нешто или некој сака да ве спречи да ја постигнете својата цел.
 5. Ad astra aper aspera.
  (Низ потешкотии, кон ѕвездите) 

  Со скриена порака дека само низ трња се доаѓа до раскош.

 6. In vino veritas.
  (Во виното е вистината)
  Или нашето „Пијан човек никогаш не лаже“. Односно алкохолот има тенденција да ги отвори луѓето, послободно да комуницираат и да се охрабрат да кажат нешто што можеби никогаш не би го изустиле трезни.
 7. Amor vincit Omnia.
  (Љубовта победува се.)
  ..И се е кажано.

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР