Длабоко во пазувите на Малешевските Планини, во срцето на Малешево, чука духот на традицијата, чука духот на предците… Тука, во Ратево, живее митот за фолклорот, за битот на едно минато време. Тука се раскажува легендата и како солза во око се чува и негува обредното оро на ратевскиот Бамбурец. И кога екот од ѕвонците ќе стивне, а страшните маски со животински елементи ќе се симнат, Ратево веќе ја испишало новата приказна во културолошкиот календар на настани кои ги спојуваат традицијата, фолклорот и совремeното живеење на човекот. Почувствувајте го идиличното, идеалното и креативно спојување на паганскиот обред со современиот танц на маските, прераскажан на следните фотографии.

12620518_531614340352087_1300036645_o 12669779_531614270352094_1143271324_o 12674733_531614263685428_1394250970_o 12696393_531614300352091_887061619_o 12699057_531614297018758_125400723_o 12736745_531614283685426_1012798185_o 12737073_531614337018754_1662693759_o

Фотограф: Југослав Белада

СПОДЕЛИ
Претходна објава„Papa“ – анимиран краток филм за еден зафатен татко и неговата ќерка
Следна објаваMango ги оживува 90-тите со Лиу Вен и трендот Soft Minimal
Дивиан Артс е првата и единствена веб страница во Македонија која ги пренесува сите облици на уметност во креативна форма до своите читатели. Целта на Дивиан Артс е да ги врати вистинските уметнички вредности во Македонија, да ја разбуди креативноста и да остане во чекор со последните случувања од областа на уметноста. Патем, да ги едуцира и промовира младите на културно и општествено ниво, да им помогне да се изградат како составен дел од нормалното и професионално живеење, без да заборават на својата креативност и потреба од уметност.

НЕМА КОМЕНТАРИ