(Cercatetus concinnus), или западно пигмејски посум мало слатко животинче кое живее на територијата на Австралија. Овој мал ендемичен торбар е долг само 7цм, а додоека неговата опашка е долга 8цм. Тој е познат по своите периоди на хибернација. Штом температурата падне под 10`Ц степени тој паѓа во длабок сон и до неколку дена, при што се намалува и неговата телесна температура. Ме да биде во хибернација и до седум дена , а во 1970 година забележан е и најдолгиот период на хибернација дури и до цели десет дена.

downloadВо текот на ладното и дождливо време овие животинчиња се хранат со полен, нектар и разни видови на инсекти. Преку ден наоѓаат засолниште во гнездата на птиците по дрвјата, додека ноќе се во потрага по храна и во пронаоѓање на партнер за себе. Мора да се согласите со нас дека е едно од најслатките мали животинчиња на светот.Погледнете го!

Possuwestern-pygmy-possum-wa-1

middlebacksandmodels031

Pygmy-Possum_Amanda-McLean---Copy-(1)

KPPCONT_047606

CBXEGtcW8AEtZvh

brr006

НЕМА КОМЕНТАРИ