Париз е градот на светлината, светилиште на уметноста, град на љубовта, место кое воодушевува и град од кој произлегле многу уметници. Се појавува прашањето, дали Париз ги прави уметниците, или токму тие уметници го прават Париз – лулка на уметноста?

37

Тиери Дувал е уметник кој е роден во 1968 година во Париз и негова најголема инспирација е токму неговиот роден град. Дувал се смета за еден од најдобрите акварел уметници. Има импресивен талент за овековечување на градскиот живот со неверојатна прецизност, светлина и реализам во неговите дела. Тиери ужива да ја фотографира Сена во раните утрински часови, силуетите на величенствените градби и споменици, да ги набљудува збунетите и воодушевени туристи и осамените минувачи, да ги слуша звуците на Париз, обидувајќи се да украде дел од духот на Париз. Сето тоа се отсликува во неговите дела: поетски, носталгични, вонвременски прикази на Градот на љубовта.

21 22 23 24 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 38 39 40 41

СПОДЕЛИ
Претходна објаваАлеф – Пауло Коелјо
Следна објаваВесел и колоритен стан
Членот на креативното семејство кој ја перцепира уметноста како експресионистичка и прогресивна категорија. Со фотографска меморија и селективно избирање и величање на големите уметници, успешно ја промовира креативната страна на животот. Како застапник на уметничките вредности во разнообразност, вистинското креативно освежување и инспирација го бара во историски маркантните показатели на уметност.

НЕМА КОМЕНТАРИ