Шарена група на радикалисти, креативци пред своето време чија смелост и авантуристички дух направи да се запишат во историјата, се несомнено, импресионистите. Нивната перцепција на светот беше нивна цел на трансфер преку платно – наспроти она што би требало да го видат или она што луѓето го очекуваа од нив да видат. Не треба да бидете историчар или ликовен критичар за да забележите дека темата на книгите отсекогаш била опсесија на големите сликари, да се зароби читателското искуство во бесценета бесконечност. И тоа не било какво – читањето каде што вршителот на дејство е жена. Тоа повлекува дебата зошто жената е избрана како показател на оваа навика: навраќајќи се назад, ќе Ве потсетиме дека покрај стереотипот дека жената е задолжена за домот и домаќинството, нејзиното хоби варирало доста, но читањето секогаш било поставено на дневен ред. Или пак можеби, елеганцијата на раскошните фустани дополнети со мистичен тврд повез кој го одзема вниманието на главникот лик на сликите е вистинската вокација?

Импресионистичкото сведоштво на ова ги вклучува уметниците од калибарот на Renoir, Monet и многу други. Замислете, некогаш било поубаво да се има визија на себе во масло и платно, наместо дигитална верзија на фотографија, создадена со мобилна камера…

1. “The Reader (Young Woman Reading a Book),” Pierre-Auguste Renoir, 1876

.1.

2. “Girl Reading in a Salon,” Giovanni Boldini, 1876

LEF220510

3. “Pink Note: The Novelette” James McNeill Whistler, 1884

.3.

4. “Auguste Reading to Her Daughter,” Mary Cassatt, 1910

.4.

5. “A Woman Reading,” Claude Monet, 1872

.5.

6. “Reading With Green Umbrella,” Berthe Morisot, 1873

.6.

7. “Camille Monet Reading,” Pierre-Auguste Renoir, 1872

.7.

8. “Isle of Shoals,” Childe Hassam

.8.

СПОДЕЛИ
Претходна објаваНаправи сам | Множество модни додатоци
Следна објаваДевојки совршено вклопени во Њујорк
Задолжена за најблагорoдната навика, наклонетоста кон книги. Стои на ставот дека умереноста е универзален клуч, нејзината перфекционираност јасно ги селектира информациите со кои врши промоција на книжевната уметност. Живеејќи неколку животи паралелно - како читател и автор, приврзаничка е на ендемичниот вид на автори, модерен конзервативец кога се во прашање вредностите на животот, а истовремено, вечна вљубеничка во убавото.

НЕМА КОМЕНТАРИ