Дупка во подот

Оригинална идеја на дизајн студиото Raw Edges, кое се одликува со интелигентно и несекојдневно портфолио: полици кои го носат името Дупка во подот, т.е...

Големиот Достоевски

Руски бог на перото, создател на романи, раскази и есеи - ограничен со животен век од 1821 до 1881, чии маркантни дела од типот...

Фиктивна модна икона

Првата IT девојка која е воопшто запазена во литературата, а подоцна и на филмското платно: Холи Голајтли, култниот женски лик чија визуелна и психолошка...

Илустратор на книги | Edmund Dulac

Edmund Dulac(1882-1953) бил француски илустратор на книги, карикатури, портрети, поштенски марки и друго. Својата кариера ја започнал Academie Julian во Париз 1904 година пред да...

Митскиот шарм на браќата Салватор

Што кога најпосакуваната девојка во училиштето, со имиџ на недопирлива средношколка, но достапна за пријателите, доволна сама на себе, подеднакво омилена кај возрасните и...

Вампирски дневници: Будењето – Л. Џ. Смит

Ова не е уште една книга „која ќе Ве загризе во вратот“. Ова не е уште една приказна каде страхотниот вампир се заљубува во...

Видлива срцевина

Александер Корцер Робинсон е уникатен артист чија најфина одлика на креирање уметност е длабење на стари книги и енциклопедии во облик на спектакуларен финален...

Обележувалки за книги

Покрај многуте наши предлози околу тоа како би требало да ги третирате Вашите книги, на кои наслови да го подарите Вашето внимание или едноставно...

Мини панорама

Како совршен моден додаток на Вашиот семеен амбиент, како уникатен репрезент на локалитетот застапен меѓу речитите страници, како редок вид на уметност кој рамноправно...

Пиреј – Петре М. Андреевски

Прозниот опус на Андреевски е исклучиво свртен кон македонската реалност, лоциран во македонско село, во етнички чистиот амбиент во Демир Хисар - несомнено, една...
video

Од блогот на еден писател

Постоеја времиња каде што единствениот контакт кој читателите беа способни да го направат со својот омилен автор беше преку континуирано конзумирање на нивните книги,...

Феноменот Блер Валдорф

Што би се случило кога уште од пред Вашето раѓање да Ве следи среќна ѕвезда? Што кога Вашите родители се успешно инволвирани во светот...

Озборувачка – Сесили Вон Зигсар

Џет-сетот на Њујорк во зенитот на своите тин години, населен во Апер Ист Сајд и хард-кор забави до бесвест, олеснет пристап до сите пороци,...
video

Обичен ден во нашиот свет

Распоред, обврски, задолженија, состаноци. Милион повици, густ сообраќај и плаќање сметки. Секој ден истата приказна препознаена во митот за Сизиф, но со примеси на...

Самрак околу вратот

Независно тоа дали по вљубувањето во дебито на Стефани Мајер сте се одлучите за тим Едвард или тим Џејкоб, независно дали ја симпатизирате или...

Самрак – Стефани Мајер

Како што Шекспир ветува, „љубовта гори длабоко кога ќе ги спречи самите пречки“, при што Мајер потврдува преку оваа исклучителна епска фантазија чии главни...