Селектирана и посочена како уменик со активност на интернационално ниво, Марија Павловска, македонска уметница од светско реноме, e добитничка на престижната меѓународна награда ‘Донатело’ на Фондацијата ‘Fondazione Effetto Art’ во Палатата Боргезе во Фиренца, во присуство на колекционери, новинари, политичари и љубители на уметноста.  Престижната награда се доделува на оние уметници кои се истакнале по своето уметничко и стилско истражување.

Церемонијата на доделувањето вклучува награда за статуа на наградата Донатело и со интервјуа, со длабински фокуси на современата уметност и многу повеќе.

Уметнички директор: Сандро Сарадифалко
Куратори: Салваторе и Франческо Русо

 

??‍? Марија Павловска, амбасадор на културата на нашата земја во светот во својата 20-годишна уметничка практика има реализирано повеќе од 30 самостојни изложби и повеќе од 100 групни изложби. За нејзините дела се објавени рецензии во многу списанија, написи во весници, каталози ширум светот.

?? Благодарност до Марја Павловска за отстапениот  материјал.

? Палатата Боргезе во Фиренца.  Колекционери, новинари, политичари и љубители на уметноста.  Престижната награда се доделува на оние уметници кои се истакнале по своето уметничко и стилско истражување.

НЕМА КОМЕНТАРИ