Во рамките на годинешниве Прличеви Беседи во Охрид на 5ти овој месец беше промовирана `Монографијата 30 години Поетска Ноќ во Велестово`.

На една од највпечатливите наши кутурни манифестации, која патем е антологија на највредното од Македонија од аспект на поезија и сликарство, проф.др Димитар Пандев ја промовираше монографијата во издание на Поетска Ноќ во Велестово и ПНВ Публикации од Скопје. Автор на истата е Славе Ѓорго Димовски.

Монографијата е илустрирана со убави фотографии кои хронолошки го преставуваат развојот на манифестацијата во последните три децении.

Во изминатите 30 години на Поетската ноќ во Велестово  беа претставени најзначајните македонски поети и сликари, меѓу кои: Јован Котески, Анте Поповски, Гане Тодоровски, Матеја Матевски, Петре М. Андреевски, Радован Павловски, Михаил Ренџов, Богомил Ѓузел, Раде Силјан, Веле Смилевски, Ристо Василевски… до најмладите, а меѓу  сликарите учесници беа: Вангел Наумовски, Родољуб Анастасов, Глигор Чемерски,Газнафер Бајрам, Владимир Георгиевски, Боро Митриќески, Коле Манев, Сергеј Андреевски, Славко Упевче, Јордан Манасиевски, Стефан Хаџи-Николов, Емил Шулајкоски…

Во монографијата е опфатен антологиски избор со по една песна од досегашните пртеставени автори, а изборот и пригодниот текст го направи Санде Стојчевски.

Славе Ѓорго Димовски.

 

СПОДЕЛИ
Претходна објаваОТСЕГА ВО СКОПЈЕ СИТИ МОЛ МОЖЕТЕ ДА ГО ПОЛНИТЕ СВОЈОТ ЕЛЕКТРИЧЕН АВТОМОБИЛ
Следна објаваMarc Jacobs – кампања пролет/лето 2019!
"Art will remain the most astonishing activity of mankind born out of struggle between wisdom and madness between dream and reality in our mind!"! My main fields of interest are arts and culture, but I am easily adaptable to different types of topics. Intrinsic interest in these two fields, of which I have followed successive developments, and in their singular and profitable union: scientific abstraction and sensory rapture, ephemeral and predictive, the attribute of success and the spirit of ‘innovation. ---------------------------------------------------------------------------------- Со повеќе од солидни познавања на класичната уметност и со исклучителнo познавање на француската мода и стил на живеење, Маја ја презентрира убавината на уметноста во посебните мигови на секојдневието, нагласувајќи го акцентот на идиличните егзотични патувања. Формалната цел на убавината е страста на љубовта; (нејзина омилена изрека).

НЕМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР