Изложбата “Космонаут-Раѓањето на вселенската ера” ќе се одржи во септември во Лондон. Ќе се организира од страна на руската вселенска агенција “Роскосмос”.

Претстојната изложба ќе ја презентира вселенската програма на тогашниот Советски Сојуз, а ќе биде најголема изнесена од границите на земјата. Меѓу експонатите во Британскиот музеј меѓудругото ќе биде изложена и капсулата “Восток 6”, која ја вратила првата жена на земјата, Валентина Терешкова во 1963 година. Ќе биде поставен и оригиналниот модел на сателитот “Спутник”, од 1957 година со кој ќе започне вселенската трка меѓу двете најголеми светски сили САД и Русија. Посетителите ќе имаат можност да видат експонати од тогашната Советска вселенска програма за испраќање на човекот на месечината, која беше долго строго чувана тајна. Меѓѕ нив е и Чермениот апарат за слетување на месецот LK-3, кој постојано бил тестиран а никогаш не бил впуштен во реална мисија.

0_a1f5e_209f5d74_orig

0002-001-Pervyj-iskusstvennyj-sputnik-Zemli

2745152E-AAA2-4B32-B3DA-73171656E7E2_cx0_cy14_cw0_mw1024_s_n_r1

COSMONAUT-3-750x450

Gagarin 4

voskhod-2_leonov

maxresdefault

Sputnik_en_el_Planetario_de_Madrid_01

05-tissue-equivalent-phantom-mannequin-flown-around-the-moon-1969-c

НЕМА КОМЕНТАРИ