• Денеска наидовиме на еден интересен домашен креативец на Behance.net – неговото име е Мики Стефаноски. Мики се појавува како дел од интересниот дизајн на “Cinedays 13th European Film Festival”
    Позадина на проектот:
     
    Cinedays, кој се одржува секоја година во Скопје е фестивал кој ja слави различноста на европската кинематографија. Во фокусот на програмата на фестивалот се концентрира на промоција и проекцијата на европската кинематографија, како и откривањето на млади и талентирани европски автори. Започна во 2001 година, фестивалот прерасна во место за средба, за снимање на филмови и филмски посетителите да разменат знаења или споделување на културно искуство, придружуван од низата на настани, активности, социјални и образовни проекти и работилници кои се дел од фестивалот.

Идеја:
“13/13” – “за 13-тото издание на фестивалот, ние направивме серија од 13 постери. Целата идеја беше да се нагласи општата перцепција на лоша среќа koja овој број носи. Така, дојдовме до 13 ситуации најчесто се смета за лоша среќа знаци и направија постери за секој еден од нив. Сакавме да донесе повеќе необичноста и меланхолијата на илустрациите па ние да ги насликал во гроздобер – Арт Деко стил, користејќи само црна и жолта боја, проследено со едноставна типографија.”

Постери

01    Black cat
02    Spilling salt
03    Putting clothes on inside out
04    Killing a spider
05    Rain on a wedding
06    Broken mirror
07    Walking under a ladder
08    Opening an umbrella indoors
09    Friday the 13th
10    Breaking glass while proposing a toast
11    L – shaped electric pole
12    Fallen painting
13    A chain letter

Подароци
За подобрување на перспективата за лошата среќа, дизајнирани се неколку рекламни материјали на иста линија, како што се:- Света вода;
– Брендирани дрвени стапови;
– Пилешка кака;
– Обратна печатени мета;
– Солзи од девица итн

 Фотографии од настанот

Креативен директор: Василије Corluka
Дизајн: Мики Стефаноски
Илустрација: Михајло Блажески
Планирање/ Сметководство: Елеонора Gorgeva и Бојана Трпчевска
Пишување: Петар Стојчевски и Дејан Спиркоски
Фотографија: Ана Лазаревска и Васе Петровски

СПОДЕЛИ
Претходна објаваКритична маса #35: Скопје, што е со патеките?
Следна објаваТоп 10 лакови во пастелни бои
Пилотот кој раководи со летот кој ја открива креативната страна на животот е вечен поддржувач на широката палета уметности, со хиперактивен печат. Без ефект на изненадување поради уметничкиот допир од мали нозе и израснувањето во семејна атмосфера на вистински уметници прават од него модерен боем, шармантен екцентрик, вистински гурман, патувач и трагач по креативитет низ секој агол на планетата. Затекнат во маркетингот и односите со јавност, не успева да се оддели од креативниот максимум во секоја сфера на живеењето.

НЕМА КОМЕНТАРИ